Emil Calotă, vicepreşedinte ANRE: Producţia de energie din surse regenerabile ar putea creşte cu circa 60% în acest an, până la 10 TWh

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România şi-a îndpelinit deja cota obligatorie pentru anul 2020
România şi-a îndpelinit deja cota obligatorie pentru anul 2020

Producţia de energie electrică a României din surse regenerabile ar putea creşte în acest an la 9-10 TWh, faţă de 6,3 TWh, cât a fost anul trecut, a declarat, Emil Calotă, vicepreşedinte Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), cu prilejul prezentării în Parlament a Raportului privind preţurile şi tarifele reglementate pe 2013, elaborat de ANRE.

„Anul trecut, producţia de energie din surse regenerabile a fost de 6,3 TWh şi ar putea creşte la 9-10 TWh energie verde în România în 2014“, a spus oficialul ANRE.

El a amintit că România şi-a atins în acest an obiectivul asumat în faţa Comisiei Europene, ca 24% din consumul de energie la nivelul anului 2020 să fie din surse regenerabile, astfel că în 2014 vor fi reduse cotele obligatorii anuale de energie regenerabilă.

Departamentul pentru Energie a lansat în dezbatere publică, săptămâna trecută, un proiect de Hotărâre de Guvern care prevede reducerea cotei de la 15% la 11,1% pentru 2014.

România a îndeplinit deja cota pentru 2020

Cota de 24% se compune din energia electrică, cea termică (încălzire) şi biocombustibilii din carburaţi. În privinţa cotei de electricitate, ţinta asumată pentru anul 2020 este de 38%, iar ţinta intermediară pentru anul 2015 este de 35%. Doar că ponderea electricităţii produse din surse regenerabile în consumul final brut de energie electrică al ţării a fost de 41% în 2013.

„Având în vedere gradul realizării obiectivului din 2020, s-a creat posibilitatea reconsiderării cotei de energie anuală, ceea ce se întâmplă de la începutul anului 2014. Cota se reduce faţă de nivelul de 15% din motive de suportabilitate a consumatorilor finali, atât industriali cât şi casnici, precum şi pentru sustenabilitatea sistemului, ţinând cont de nevoia de echilibru a sistemului energetic“, a precizat Calotă.

El a adăugat că 2014 este anul în care piaţa de certificate verzi se va maturiza alături de piaţa de energie electrică din surse regenerabile.

Mai puteţi citi:

România, campionul „verde“ al Europei: Energia regenerabilă a avut o pondere de 41% în consumul de electricitate al ţării în 2013, mult peste ţinta asumată

Ponderea electricităţii produse din surse regenerabile în consumul final brut de energie electrică al ţării în 2013 a fost de 41%, peste ţinta de 38% asumată de România pentru anul 2020, şi peste ţinta intermediară de 35% indicată pentru anul 2015, potrivit Departamentului pentru Energie.

Transelectrica a emis 10 milioane de certificate verzi pentru energia regenerabilă produsă anul trecut

Transelectrica a emis un număr de 10,1 milioane de certificate verzi producătorilor de energie regenerabilă pentru electricitatea generată anul trecut, potrivit datelor postate pe site-ul OPCOM, operatorul pieţei de energie electrică.

Traian Băsescu: Am promulgat legea privind certificatele verzi, aştept ieftinirea energiei

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că a promulgat Legea de aprobare a ordonanţei de urgenţă 57/2013 privind certificatele verzi, menţionând că aşteaptă acum cu nerăbdare scăderea preţurilor la energie electrică.

Ponta: Fără legea privind certificatele verzi, creşte cu 50% impactul în factură a componentei de energie regenerabilă. Băsescu: OUG e în vigoare

Dacă legea privind energia regenerabilă nu va fi promulgată până la 1 aprilie, cota de certificate verzi va fi de 15%, în loc de 11%, ceea ce va duce la o creştere cu 50% a impactului în factură a componentei privind energia regenerabilă, a declarat premierul Victor Ponta la Palatul Victoria.

Enel a înregistrat în România un profit operaţional de 289 milioane de euro, în creştere cu 25% datorită creşterii preţurilor la energie

Grupul italian Enel, distribuitor şi furnizor de energie electrică în Banat, Dobrogea şi Muntenia, inclusiv în zona Capitalei, a înregistrat anul trecut un profit operaţional de 289 milioane euro în România, în urcare cu 25%, datorită veniturilor mai mari generate de creşterea preţurilor la energie.

Lukoil ar putea investi în energie regenerabilă în Rusia, după ce România şi Bulgaria au redus subvenţiile

Grupul petrolier rus Lukoil ar putea dezvolta în Rusia viitoarele proiecte în domeniul energiei regenerabile, întrucât diviziile sale din România şi Bulgaria sunt afectate de reducerea subvenţiilor, potrivit Bloomberg.

Proteste la Curtea Constituţională: Sindicatele din industrie ies în stradă împotriva energiei regenerabile şi a liberalizării preţurilor la gaze

Sindicatele din industrie protestează miercuri la Curtea Constituţională şi joi în în faţa Guvernului, pentru a cere soluţionarea urgenţă a ordonanţei de urgenţă privind producerea energiei din surse regenerabile, oprirea suprataxării energiei electrice şi a liberalizării rapide a preţului la gaze naturale.

Costurile cu energia încep să frâneze creşterea industriei

Industria rămâne motorul economiei şi în acest început de an, dar costurile tot mai mari cu energia electrică şi gazele încep să frâneze progresul, în timp ce problemele din Ucraina ar putea afecta sectorul dacă situaţia se va precipita şi va deveni şi mai tensionată.

România a ajuns la 4.400 MW instalaţi în proiecte de energie regenerabilă, de trei ori peste capacitatea reactoarelor nucleare de la Cernavodă

Proiectele de producere a energiei din surse regenerabile au ajuns la o capacitate totală de 4.412 MW la finele lunii ianuarie 2014, potrivit datelor furnizate de Transelectrica, citate de Agerpres.ro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite