Daea, despre scumpirea ouălor: Acum este un puseu pe piaţă generat de scandalul Fipronil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un bărbat inspectează cofraje cu ouă proaspete la o fermă din Doornenburg. Autorităţile olandeze au oprit comercializarea ouălelor după ce s-a descoperit că mai multţi producători au folosit Fipronil împotriva acarienilor. FOTO EPA

Scumpirea ouălor, care a început încă din luna octombrie – după cum a informat INS – ar putea fi cauzată de scandalul contaminării cu Fipronil, susţine ministrul Agriculturii, precizând că oferta fiind mică, piaţa a reacţionat în mod n atural.

Creşterea preţului ouălor ar putea fi provocată de scandalul contaminării cu Fipronil, care a afectat ferme din Olanda, Franţa Belgia, a spus sâmbătă, la Ploieşti, ministrul Agriculturii, Petre Daea, argumentând că, oferta fiind mai mică, "piaţa a reacţionat în mod natural".

"Acum e un puseu pe piaţă generat de condiţiile care s-au creat la nivel european. În foarte multe ferme din Europa producătoare de ouă din Olanda, din Franţa, din Belgia, datorită scandalului Fipronil, foarte multe efective au dispărut, au intrat în asanare spaţiile respective şi acum, oferta fiind mai mică evident că piaţa a reacţionat în mod natural", a precizat Daea.

Întrebat dacă preţurile din România au legătură exclusiv cu problemele europene, răspunsul ministrului a fost: "Din analizele noastre, da!".

INS: Scumpirile au început încă din octombrie

Ouăle au început să se scumpească încă din luna octombrie, INS raportând vineri o creştere cu 6,63% a preţului ouălor, în luna octombrie faţă de luna septembrie.

De la începutul lunii noiembrie, preţul ouălor a crescut chiar şi cu 50% în magazine, producătorii punând această situaţie pe seama unei scăderi a producţiei odată cu răcirea vremii, dar şi pe seama crizei de pe piaţa europeană.

40 de ţări afectate de scandal. Printre ele şi România

40 de ţări au fost afectate de un scandal de amploare, care implică ouă contaminate cu insecticidul fipronil, informează DPA. Printre statele vizate se află şi România.

Până la începutul lunii septembrie, 24 dintre cele 28 de ţări din UE au raportat cazuri de ouă contaminate, alături de alte 16 ţări din afara spaţiului UE.

În cadrul Uniunii Europene, doar Lituania, Portugalia, Cipru şi Croaţia nu sunt în prezent afectate, a indicat purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Anca Păduraru pentru DPA.

În afara blocului comunitar, ouă contaminate au fost descoperite în ţări precum Statele Unite, Rusia, Africa de Sud şi Turcia.

Fipronilul este un ingredient obişnuit în produsele veterinare, fiind folosit pentru eliminarea puricilor, păduchilor şi căpuşelor la animale, însă este interzisă folosirea acestuia în cazul animalelor destinate consumului uman. Fipronilul poate afecta ficatul, tiroida şi rinichii, dacă este consumat în cantităţi mari.

Nivele scăzute de fipronil au fost descoperite în ouă, după ce insecticidul ar fi fost aparent folosit pentru a curăţa ţarcurile în care se aflau puii.

Temerile privind contaminarea au dus la retragerea unui număr mare de ouă ca măsură de precauţie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite