Cât de bine se trăia pe timpul lui Ceauşescu: comparaţie cu prezentul şi cum va fi peste 10-15 ani

Într-o dezbatere din acest weekend, la care au participat mai mulţi economişti, s-a pus la un moment dat problema traiului din timpul dictaturii comuniste, comparată cu ce ni se întâmplă în prezent.
Polonezii ne-au spus-o chiar la Bucureşti: decât doi ani cu creştere de 6% pe an, mai bine 10 ani cu creştere anuală de 3,5%. Asta ne spun toţi, inclusiv FMI şi UE care au calculat că potenţialul optim de creştere al României este de 3,5% pe an. NU avem capital şi nici competenţă administrativă pentru a susţine o creştere de 5% pe an pe o durată de 10 ani.
# Lucifer Adica sa nu mai fim noi '' tigrul Europei '' macar un an de zile si sa baltim ca o pisica jigarita 10 ani ??? Leshii sa ne mai lase in pace ca noi il avem pe colectionarul Vilcov drept far calauzitor prin economia de piata si ne merge mishto , au crescut pensiile speciale si salariile demnitarilor de doua ori . Suntem asa de mindri de clasa noastra politica incit au ajuns si galeriile de fotbal sa scandeze mesaje de dragoste la adresa iubitilor conducatori .
Era BINE pentru ca Ceausescu-i impusca fara discutie pe SECURISTII si ACTIVISTII lacomi care nu se abtineau sa nu fure macar cativa $$ acolo...din AVEREA POPORULUI - care era SFANTA pe vremea aceea.
Articolele de acest tip sint nocive pentru ca indeparteaza atentia de la problemele reale ale Zilei! Pesede trebuie sa dispara pentru ca Romania sa supravietuiasca!
Acum o sa apara tot felul de imbecili functionali care o sa sustina sus si tare ca "pe vremea impuscatului era mai bine".
# MadWolf Era minunat Lupuletule !!! Eram cu 30 de ani mai tineri , frumosi , sanatosi , injurind maruntel printre dinti , cu urechea pilnie la '' Europa Libera '' . Nu era mai mishto ca acum ??? Batrini , oleaca bolnavi , pensionari , injurind in gura mare guvernu' , cu urechea bleaga de la atita propaganda de toate culorile , niste moshnegi pe care nu-i mai baga nimeni in seama .
Eu inca mai lucrez... si am memoria al naibii de buna: - n-am uitat nici cozile pentru un kilogram de carne, de branza sau pentru un carton de oua, - n-am uitat ca trebuia sa ma trezesc la 5 dimineata sau sa stau cu orele la coada pentru laptele de la ora doua dupa-amiaza - n-am uitat cum ne tinea tampitul in frig - n-am uitat nici ca ne transformasera in sclavi cu "practicile" la cartofi, ceapa etc., nu conta ca era soare, ploaie, vant, ninsoare - n-am uitat nici ca atunci cand ti-era lumea mai draga se lua curentul - n-am uitat nici ca apa calda se dadea doar din cand in cand - n-am uitat nici ca atat bunicul din partea mamei cat si cel din partea tatalui au avut de-a face cu securitatea (si-n cazul primului, si cu Canalul) - n-am uitat nici cele doua ore de program TV "sandwich" (adica rahat intre doua telejurnale) - n-am uitat nici ca patriotismul a fost dus in derizoriu de catre regimul comunist (ma apucau dracii numai cand auzeam corurile de milogi intonand "partidul, ceausescu, Romania" la TV). Si multe alte "dragalasenii" ale dictaturii comuniste. Da, eram cu aproape 30 de ani mai tineri, dar in anii post-dictatura am trait. Daca ramaneam sub Ceausescu am fi supravietuit (parte din noi), si cam atat. Daca mi-ar oferi cineva posibilitatea sa dea timpul inapoi si sa fiu cu 30 de ani mai tanar dar sa ma conduca iar Ceausescu, l-as refuza foarte nepoliticos.
O problema de foarte mare gravitate sta in lipsa totala a raspunderii celor care conduc "trebile" tarii . Coruptia nu "ucide" cat o face incapacitatea , aventurismul , dezinteresul ori interesul viciat al conducatorilor politici . Nu ajunge sa fii "ales" democratic , de un popor analfabet functional , trebuie sa mai ai , tu , conducatorule , si buna cuviinta in a-ti oferi "serviciile" in conducerea societatii . Intre aventurism si capacitate de conducere trebuie sa stea sentimentul nobil al raspunderii .
# un motan intransigent '' buna cuvinta , raspundere '' Motanasule ??? La conducatorii nostri ??? Te credeam un pisic serios ...
Nu se poate compara Ceausescu cu borfasii astia care au condus tara dupa 1989.Ceausescu a lasat o tara cu o economie dezvoltata, cu datorii zero si cu un nivel de trai mai ridicat decit in prezent. Golanii astia de dupa "revolutie" lasa o economie distrusa si ce a mai ramas vinduta la straini si cu resursele naturale vindute la straini si cu un nivel de trai scazut. Peste 5 milioane din populatia activa a parasit tara din motive de saracie.
Ceausescu ne dadea salam cu soia (natural suta / %) si comentam negativ. Astia accepta fabricarea salamului/preparatelor cu e-uri "fara numar" si nu mai comentam. Ne pun e-uri si in paine.
Ce economie dezvoltata? Toate combinatele, "mandria" lui ceasca, trebuiau retehnologizate inca din secunda in care erau date in folosinta! Bati campii.
Cititorule, sa mananci tu soia aia "naturala" si sa ne spui dupa aia cu ce boli te alegi... altul care bate campii.
Fiecare face un bilanț, al lucrurilor considerate „bune” din vremea respectivă [repartiție serviciu, repartiție locuință-ulterior cumpărată prin mărinimia lui Iliescu, vacanțe prin sindicat, școala (criticată acum) era o școală performantă, universitățile „mari” erau puține și bune (în jur de 10), alimentele (așa puține cu soia sau fără) erau de calitate-standardizate, oamenii erau mai săritori și mulțumiți cu mai puțin, securitatea individului era mai bine asigurată etc. si al lucrurilor considerate„ rele” în comunism [muncă 6 zile, lipsa libertăţii de exprimare-de asociere-de manifestare, spaima de securitate, timp pierdut la cozi pentru alimente( raționalizate, dacă erau), apă caldă și căldura erau raționalizate, întreruperi dese de curent electric, program TV de 2 ore, granițe închise, sistematizarea satelor, dărâmarea bisericilor, cultul personalității, muncă patriotică, armată obligatorie (scurtă sau lungă) etc.
Eu as avea o intrebare...mai importanta decat ceea ce..comentatorii ..de pe aici care sunt cam la fel tot timpul... pe "redutele" comentariilor. Intrebarea mea suna in felul URMATOR: Cand ceausescu cel peltic si fara cunistinte de limba romana..a platit datoriile tarii in luna Aprilie 1989..cum se explica acest fenomen..ciudat ca..starea economica a populatiei..era tot mai proasta ? adica cu alte ..cuvinte ..pe care le scriu chiar acum,cum este posibil ca dupa ce..nu mai aveam datorii la NIMENI ,ci dimpotriva creante de la altii ,POPORUL Roman sa fie inca subjugat si in mocirla?Deci aici se vede treaba ..ca...Nu datoriile tarii erau importante de platit ci..BUnastarea populatiei care pt acel peltic retardat..nu era important acest aspect important..noi produceam mult si prost..plus fabrici energofage!
Ceauşescu a vrut convertibilitatea leului. Acest lucru l-am spus în gura mare, la cârciumă, în nov. 1989. Fiind economist de ASE - Comerţ (exterior şi interior), am fost întrebat "cât mai durează" criza. La Plenara de atunci, spusese că vrea un "leu puternic" iar Leana râdea lângă el ! Pentru un leu convertibil, cutumele de atunci erau să ai o rezervă valutară măcar la nivelul exportului dintr-un an. Acesta era de 6-8 miliarde dolari (cu exportul de armament). Ceauşescu a vrut 10 md. dol., să fie sigur.Cum avea deja 3 în rezervă, mai era nevoie doar de anul 1990...Dacă era lăsat, din 1991 soarta ţării s-ar fi schimbat ! În 1977, când am început facultatea, datoria ţării era de 5 md. dol. În 1978, după ce NC a refuzat la Washington propunerea lui Carter să devină "cal troian" împotriva URSS, imediat am fost declaraţi "ţară în incapacitate de plată" (rolul a fost preluat de Polonia), nici nu plecaseră de pe aeroport ! Cei de la Tarom erau nevoiţi să meargă cu cash după ei, să alimenteze, nimeni nu ne mai credita ! NC a fost nevoit să ia un credit de 11 md. dol., cu dobânzi triple, de la BM şi FMI, garantat cu...Roşia Montană. A cerut imediat evaluarea bogăţiilor minerale şi în baza ei a făcut un plan de...500 md. dol. pe 20 ani, plus înfiinţarea Băncii Internaţionale a României (dobânzi de 2%), care să concureze BM şi FMI ! Asta l-a pierdut...Reţineţi : cu 25 md. dol. a industrializat ţara şi a reconstruit oraşele principale, inclusiv peste 4 milioane de locuinţe...Acum, avem peste 100 md. euro datorie şi nu se vede nimic !!! Au fost şi greşeli, NC voia totul cât mai repede, disperat de dobânzile triple, dar produceam aproape orice. Un studiu din Vest a arătat că doar Canada şi România puteau exista fără sprijin de afară...Dacă NC a fost un "peltic retardat", cei de după 1989 ce au fost ? Proşti sau trădători ?! NC a fost sabotat de URSS (gaze, livrări pentru CS Galaţi etc) dar şi din interior...
"Dacă era lăsat, din 1991 soarta ţării s-ar fi schimbat !" Nu s-ar fi schimbat soarta tarii, am fi ajuns ca in Coreea de Nord pentru ca atata-l ducea capul pe ceasca. "a industrializat ţara şi a reconstruit oraşele principale, inclusiv peste 4 milioane de locuinţe" Toata industria era nerentabila pentru ca folosea tehnologii invechite. Orasele au fost "reconstruite" distrugandu-se zonele istorice, atata l-a dus capul pe ceasca. Si daca s-a construit atata (4 milioane de locuinte) cum explici criza de locuinte de dupa '89, care a dus la umflarea nerealista si nejustificata a preturilor? Mai lasa propaganda, ca-ti strica creierul (desi nu stiu daca mai are ce sa strice).
Se traia rau! Pe vremea lui Ceausescu mancam salam cu soia si pepeni neotraviti. Acum nu exista preparat de carne care sa nu contina nitriti drept conservant si inca cel putin 5 E-uri. UE ne trimite tot ce-i mai toxic si mai prost calitativ in tarile vest-europene. Ce bine o duc romanii in raiul capitalist de acum!