Şeful misiunii FMI pentru România, Reza Baqir, prezintă luni concluziile vizitei la Bucureşti

Şeful misiunii FMI pentru România, Reza Baqir, prezintă luni concluziile vizitei la Bucureşti

Misiunea FMI a efectuat această evaluare a României în cadrul consultărilor pe Articolul IV, un exerciţiu de supraveghere care este obligatoriu pentru toate statele membre DESEN Vali Ivan

Şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru România, Reza Baqir, prezintă luni concluziile discuţiilor de la Bucureşti cu autorităţilor române, care au avut loc în perioada 2-14 martie, pentru evaluarea anuală a economiei româneşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Misiunea FMI a efectuat această evaluare începând cu 2 martie în cadrul consultărilor pe Articolul IV. Membrii misiunii FMI au avut programate întâlniri cu reprezentanţi ai autorităţilor române, ai partidelor politice, cu sindicate, asociaţii de business, cu reprezentanţi ai mediului academic şi ai sistemului bancar.
 
Consultările periodice prevăzute de Articolul IV din Statutul Fondului constituie un exerciţiu de supraveghere care este obligatoriu pentru toate statele membre. Scopul consultărilor în baza Articolului IV este examinarea situaţiei financiare şi economice la nivel naţional şi formularea unor recomandări generale referitoare la politicile monetare, politicile financiare şi economice de urmat pentru asigurarea stabilităţii şi a unei evoluţii pozitive la nivelul economiei.
 
Liderul PSD, Liviu Dragnea, s-a întâlnit luni, 7 martie, cu reprezentanţii FMI, iar în urma discuţiilor a declarat că delegaţia creditorului internaţional este îngrijorată că în 2016 deficitul bugetar al României ar putea sări de 3%. 
 
„Am încheiat o întâlnire cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional. Membrii delegaţiei au abordat câteva subiecte legate de stabilitatea macroeconomică şi au fost interesaţi să vadă care ar fi opinia noastră faţă de evoluţia indicatorilor macroeconomici în perioada următoare, în 2016 şi 2017. Dumnealor au spus că sunt îngrijoraţi că s-ar putea ca deficitul bugetar să depăşească 3%. Noi le-am spus că nu vedem niciun motiv pentru ca în 2016 deficitul să crească peste 3%. Guvernul nu are niciun fel de motiv sau nu există niciun fel de cauză care ar putea determina această creştere. De asemenea, în 2017 opinia noastră este aceeaşi, că deficitul bugetar trebuie să fie sub 3% şi sunt toate condiţiile pentru a se realize acest lucru“', a declarat Liviu Dragnea, după întâlnirea cu reprezentanţii FMI.
 
În prezent, România nu are în derulare un acord cu Fondul Monetar Internaţional. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările