Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului vrea subvenţii în valoare de 105 milioane de lei de la stat şi disponibilizează 145 de angajaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea Naţională Închideri Mine Valea Jiului SA (SNIM), aflată în subordinea Ministerului Energiei, solicită statului, prin proiectul de buget, subvenţii în valoare de de 105,1 milioane lei în acest an, pentru acoperirea costurilor de producţie, a lucrărilor de închideri de mine şi pentru plata salariilor compensatorii pentru cei 145 de angajaţi care urmează să fie disponibilizaţi, scrie News.ro.

Din subvenţiile solicitate, 52,5 milioane lei reprezintă ajutorul de stat pentru acoperirea costurilor de producţie, iar alte 52,6 milioane lei reprezintă ajutorul de stat pentru acoperirea „costurilor excepţionale“.

Acestea includ salarii compensatorii în valoare de de 9,3 milioane lei, dar şi costurile cu lucrările de închideri de mine, evaluate la 33,9 milioane lei, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2016 al societăţii.

Documentul arată, totodată, că 145 de persoane vor fi disponibilizate prin concediere colectivă, astfel că la sfârşitul acestui an societatea va avea 994 salariaţi.

Câştigul mediu din societate va creşte în acest an cu 2,4% faţă de nivelul preliminat al anului 2015, până la 4.203 lei lunar, potrivit documentului.

Societatea estimează pentru acest an un profit brut de 182.000 lei, provenit din „vânzarea deşeurilor feroase rezultate din dezmembrarea mijloacelor fixe casate“.

Compania şi-a bugetat venituri totale de 158,77 milioane lei şi cheltuieli în valoare de 158,58 milioane lei. Cheltuielile cu personalul se ridică la 83,3 milioane lei.

„Volumul producţiei fizice luat în calculul veniturilor din producţia vândută este de 283.000 tone huilă extrasă, cu o putere calorifică medie de 3.499 kcal/kg, din care rezultă o producţie netă de 280.000 tone cu un grad de recuperare de 98,94%, corespunzătoare unei cantităţi totale de 979.700 gcal“, arată documentul citat.

Societatea vinde cărbunele extras pentru producerea de energie termică şi electrică. 

Compania are drept scop închiderea definitivă, până în anul 2018, a minelor Petrila, Paroşeni, Uricani, considerate necompetitive. Mina Petrila a fost deja închisă anul trecut.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite