Statul a găsit soluţia pentru Valea Jiului: Se va accesa un ajutor de stat pentru închiderea minelor, dar activitatea poate continua dacă este returnat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Complexul Energetic Hunedoara se află în insolvenţă din luna ianuarie
Complexul Energetic Hunedoara se află în insolvenţă din luna ianuarie

Accesarea unui ajutor de stat pentru închiderea minelor necompetitive din Valea Jiului este o soluţie identificată de Comitetul pentru activitatea minieră stabilit de Ministerul Energiei, membrii acestuia subliniind că activitatea poate continua şi după 2018, în condiţiile returnării banilor. Complexul Energetic Hunedoara, care extrage huilă din Valea Jiului, a intrat în insolvenţă la începutul acestui an.

Cele patru mine viabile de huilă sunt Livezeni, Lonea, Vulcan şi Lupeni. Rezerva totală de cărbune existentă în prezent în Valea Jiului este de 53,2 milioane tone, cea mai mare cantitate găsindu-se la exploatarea minieră de la Livezeni (17,5 milioane de tone), iar cea mai mică (7 milioane de tone) la exploatarea minieră Lonea.

„Cea mai mare problemă identificată de membrii Comitetului pentru activitatea minieră este lipsa acută a investiţiilor din ultimii 20 de ani, lipsa retehnologizării şi modernizării metodelor de extracţie. După Revoluţie, nivelul investiţiilor în minerit a scăzut la 5% din valoarea celor de dinainte de 1989, iar după anul 2007 nu a mai fost demarată nicio investiţie. Complexurile mecanizate asigură, potrivit specialiştilor din Comitet, productivitate dublă faţă de metodele clasice de exploatare, folosite în mare parte dintre minele actuale. Costurile de achiziţionare a unui astfel de complex mecanizate sunt evaluate de circa 11 — 12 milioane de euro. Potrivit calculelor făcute de membrii Comitetului, cheltuielile de retehnologizare a minei Livezeni ajung la 127 de milioane de lei“, se menţionează într-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Energiei.

Indicatorii tehnici de producţie în perioada 2013-2015 arată că în 2013 s-au extras 1,296 milioane de tone de cărbune, cu un număr total de angajaţi de 5.100, în 2014 s-au extras 1,158 milioane de tone de cărbune, cu un număr total de angajaţi implicaţi în activitatea minieră de 4.700, iar în 2015 s-au extras 956.000 de cărbune, când Complexul Energetic Oltenia avea un număr total de 4.500 de angajaţi implicaţi în activitatea minieră.

Producţia totală de cărbune programată pentru anul 2016 este de 1,038 milioane de tone, din care sortat 965.600 de tone, iar supus spălării 72.440 de tone. În aprilie 2016, Complexul Energetic Hunedoara are angajaţi implicaţi în activitatea minieră 3.715 muncitori, 177 maiştri şi 315 personal TESA.

La nivelul anului trecut, 70% din costul de producţie a cărbunelui a reprezentat cheltuiala cu „munca vie“, ceea ce înseamnă că extracţia se face cu tehnologii vechi de mai bine de un sfert de secol.

De asemenea, un alt aspect prezentat de membrii grupului de lucru Huilă este faptul că închiderea minelor, după actualele metode, nu ar mai permite redeschiderea acestora, făcând mai rentabilă săparea unui nou puţ decât deschiderea celui închis prin rambleiere.

„Concluziile întâlnirii Comitetului pentru activităţi miniere sunt: rezerve de cărbune există, costul lor de explorare este foarte mare, iar principalul motiv care a condus la această situaţie este lipsa acută de investiţii din ultimii 20 de ani“, se mai precizează în comunicat.

Grupul de lucru Huilă din cadrul Comitetului pentru activitatea minieră s-a reunit marţi la Ministerul Energiei, sub coordonarea secretarului de stat Corina Popescu. Membrii comitetului de coordonare pentru activitatea minieră din grupul de lucru huilă au prezentat situaţia actuală a celor patru mine care funcţionează în Valea Jiului şi propunerile pentru păstrarea producţiei de cărbune din Valea Jiului conforme cu cerinţele şi restricţiile impuse de Comisia Europeană.

Ceilalţi membri ai comitetului sunt Virginia Popescu – director financiar CEH, Viorel Stancu – director Direcţia Minieră CEH, Constantin Jujan – consilier CEH, Dana Stoicuţă – şef Serviciu Strategie CEH, Cosmin Chiuzan – director CEH, Bogdan Stănescu – Director general DGPAPSE Ministerul Energiei, Dana Barbu – DGPE Ministerul Energiei, Sorin Găman – Ministerul Economiei, Dan Gheorghiu – preşedinte ISPE, Petre Bican – Universal Cerc Proiect, Petre Nica – Preşedintele Sindicatului Muntele CEH.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite