Șeful ANAF: „Nu există o gaură de 20 de miliarde în buget”

0
Publicat:

Șeful ANAF, Lucian Heiuș, aduce lămuriri cu privire la declarația lui Marcel Boloș, conform căreia ar exista o gaură de 20 de miliarde de lei în buget. Conform lui Heiuș, este o ajustare a cheltuielilor care nu ar trebui să sperie pe nimeni. Ba din contră - ar fi un lucru sănătos pentru economie.

Lucian Heiuș  FOTO INQUAM Photos George Călin
Lucian Heiuș FOTO INQUAM Photos George Călin

Nu există o gaură de 20 de miliarde în bugetul general consolidat. Bugetul se construiește pe niște estimări, date de Comisia Națională de Prognoză, pe niște creșteri economice care sunt stabilite, un anumit nivel al inflației, care uneori se confirmă, uneori se infirmă”, a spus Heiuș.

20 de miliarde, cât se vrea o ajustare, nu e o sumă care să sperie pe nimeni. E o reacție normală și firească să se ajusteze niște cheltuieli. Este un lucru de sănătate, din punctul meu de vedere, pentru economie”, a declarat șeful fiscului la Digi 24.

Declarația care a creat confuzia

Declarația vine după ce Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a spus că reducerea cheltuielilor este o măsură cerută de Comisia Europeană pentru îndeplinirea condițiilor din PNRR.

Noi avem acum în momentul de față o cheltuială cu salariile în sistemul bugetar de în jur de 110 miliarde lei. Condiția pe care noi o avem, impusă în Planul Național de Redresare și Reziliență, este cea referitoare la sustenabilitate, având în toate experiența și să zicem, procedura aceasta de negociere cu reforma privind pensiile speciale și modul în care pune problema Comisia Europeană pentru sustenabilitate pe aceste variante, am spus posibile, că ne îndreptăm fie spre o revizuire a salariilor în sistemul bugetar, fie spre o potențială reducere a numărului de bugetari, dar acest lucru îl va hotărî coaliția la momentul potrivit”, a spus Marcel Boloș la Antena 3 CNN.

Totuși, Boloș mai spune că „metodele prin care ajungem la acest impact semnificativ pentru dovedirea caracterului de sustenabilitate sunt diverse” și că sunt luate în calcul și scenariile „încasării mai bune a veniturilor sau revizuirea politicii fiscale”.

Boloș a precizat și că, va merge la Comisie, „după Paștele ortodox” pentru a discuta reforma pensiilor speciale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite