Se scumpeşte cana de cafea. Preţul cafelei Arabica a crescut cu 25% în ultima lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul cafelei Arabica a crescut cu 25% în ultima lună, pe măsură ce perspectiva unui deficit al rezervelor pentru 2019-20 a început să pară credibilă, scrie într-o analiză Ole Hansen, director strategie marfuri Saxo Bank, potrivit Mediafax.

Timp de mai multe luni, cafeaua a fost una dintre cele mai favorizate mărfuri pentru poziţiile short ale fondurilor. Cu toate acestea, randamentul pe un an a scăzut acum la sub 10% de la un maxim de peste 16% la începutul anului. Evoluţia pozitivă viitoare depinde dacă fondurile abandonează strategia şi încep să acumuleze o poziţii long.

Directorul strategie pentru mărfuri a Saxo Bank spune că indicele Bloomberg Commodity s-a tranzacţionat în scădere pentru a treia săptămână. Pierderile înregistrate în domeniul energiei, cele mai mari în sectorul gazelor naturale şi mai ales în cel al metalelor industriale, din cauza prăbuşirii nichelului, au fost compensate doar parţial de câştigurile înregistrate în sectorul metalelor preţioase şi al platinei.

În sectorul agricol, soia şi bumbacul scad, în timp ce cafeaua a continuat să crească.

Schimbările sezoniere de preţuri, legate de vreme, în sectorul gazelor naturale au continuat, preţul scăzând aproape de 5% ca reacţie la prognozele meteo pentru o vreme mai caldă decât normalul în săptămânile ce vin.

Nichelul, în scădere cu 25% de la vârful din septembrie, a dus metalele industriale în jos, indicele Bloomberg Industrial Metals scăzând la cel mai scăzut nivel de la finalul lui august. Creşterea spectaculoasă a nichelului din T3 a întâmpinat probleme în ultimele săptămâni după ce Indonezia, cel mai mare exportator de minereu de nichel din lume, şi-a revizuit planurile anterioare de a interzice exportul de minereu începând cu ianuarie 2020. Cuprul s-a tranzacţionat în scădere, dar într-un interval relativ limitat, traderii concentrându-se în principal pe veştile comerciale de la Washington şi Beijing.

Aurul s-a tranzacţionat în interval 1.450 dolari/uncie şi 1.480 dolari/uncie.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite