Lucrările de construcții au scăzut în Europa și UE, însă România a înregistrat o creștere importantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările de construcţii au scăzut cu 0,4% în Uniunea Europeană şi cu 0,7% în zona euro, în octombrie, comparativ cu perioada similară din 2022, iar România, Spania şi Polonia sunt statele membre UE cu cea mai importantă creştere, arată datele publicate miercuri de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

foto muncitori pe șantier
România înregistrează un avans semnificativ al lucrărilor de construcții

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai mari creşteri anuale ale lucrărilor de construcţii în septembrie au fost în România (9,2%), Spania (8,3%) şi Polonia (7,5%), cel mai semnificativ declin fiind în Finlanda (minus 7,3%), Suedia (minus 4,6%) şi Belgia (minus 3,5%).

Datele Eurostat arată că în octombrie, comparativ cu luna precedentă, lucrările de construcţii au scăzut cu 1% în zona euro şi cu 0,6% în Uniunea Europeană, după ce în septembrie se înregistrase un avans de 0,9% în zona euro şi de 0,7% în UE.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai mari creşteri lunare ale lucrărilor de construcţii în octombrie au fost în România şi Suedia (ambele cu 3%), Spania (1,4%) şi Austria (1,3%), cele mai semnificative scăderi fiind în Slovenia (minus 6,1%), Germania şi Slovacia (ambele cu minus 2,2%) şi Franţa (minus 2%). 

În plus, conform datelor publicate de către Oficiul european pentru Statistică, în luna octombrie, România a înregistrat în luna august a anului 2023  cele mai multe creșteri anuale ale numărului lucrărilor din domeniul construcțiilor, iar procentul majorărilor s-a situat la 19,3%.

Pe locul doi în acest clasament al creșterilor numărului de lucrări în construcții s-a situat Slovenia, cu 19% urmată de Spania, cu o majorare de 6,9%. La polul opus, cel mai semnificativ declin al numărului de lucrări de construcții s-a înregistrat în Belgia, unde scăderea a fost de 6,5%, Finlanda cu minus 5,6% și Austria cu minus 3,1%.

De asemnea, datele Eurostat arată că în august, comparativ cu luna precedentă, lucrările de construcţii au scăzut cu 1,1% în zona euro şi cu 0,7% în Uniunea Europeană, după ce în iulie se înregistrase un avans de 1% în zona euro şi de 0,8% în UE.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite