Răsturnare de situaţie în scandalul Tarom: Pascariu va fi revocat din funcţie, iar mandatul managerului privat Heinzmann va reveni la patru ani

0
0

Dan Pascariu va fi revocat din poziţia de preşedinte Consiliului de Administraţie  al Tarom, iar mandatul de manager privat (CEO) a belgianului Christian Heinzmann va reveni la durata de patru ani, după ce acesta a fost redus în iunie la un an, iar acesta ar trebui să părăsească funcţia la 19 noiembrie, au declarat surse apropiate situaţiei, potrivit Mediafax.

„Decizia privind revocarea va fi luată într-o AGA programată marţi“, au afirmat sursele.

Surse apropiate situaţiei au declarat în urmă cu o lună, pentru „Adevărul“, că Mănescu a luat în calcul prelungirea mandatului lui Heinzmann cu încă un an, însă au existat presiuni din partea secretarului de stat Nicuşor Marian Buică, responsabil pe zona aero.

Nicolae Demetriade a anunţat astăzi că a demisionat din funcţiile de administrator şi director executiv al Tarom. „Aplicarea OUG 109/2011 a fost doar o iluzie“, a declarat Demetriade, potrivit Mediafax.

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a declarat astăzi că a luat act de demisia lui Demetriade, iar, dacă va fi cazul, va lua şi de cea a lui Pascariu.  

„Dacă dumneavoastră aveţi informaţii că şi domnul Pascariu şi-a transmis demisia, atunci sigur că voi lua act şi de demisia domnului Pascariu“, a afirmat ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, răspunzând unor întrebări ale presei privind înlocuirile celor doi din Consiliul de Administraţie al Tarom.

Întrebat care sunt nemulţumirile ministerului privind activitatea celor doi, Mănescu a răspuns că pe ea o interesează cel mai mult ca Tarom să rămână un brand pentru România.

Compania Naţională de Transport Aerian trebuie să fie, aşa cum a fost în trecut foarte importantă, foarte bine conectată la nivel internaţional, a susţinut Mănescu.

„Dacă până în momentul acesta acest lucru nu s-a întâmplat din motivele pe care dumneavoastră le cunoaşteţi foarte bine - conflictul între CA şi domnul Heinzmann - eu sper ca o schimbare să fie benefică Tarom. Eu nu vreau schimbări care să favorizeze persoane, eu vreau schimbări care să favorizeze compania“, a spus Mănescu.

Ministrul a adăugat că Tarom trebuie să dezvolte cursele interne şi regionale.

Solicitată de jurnalişti să precizeze care sunt motivele acestei răsturnări de situaţie la Tarom şi dacă au existat constrângeri din partea creditorilor internaţionali ai României pe această temă, ministrul a evitat să dea un răspuns concret.

„N-aş spune că este o constrângere din partea creditorilor internaţionali, eu pot să vă spun că, din câte ştiu, o şedinţă a AGA va avea loc. A avut loc acum ceva timp, a analizat situaţia, iar la următoarea şedinţă a acţionarilor eu ştiu că trebuie să se ia o hotărâre în sensul reformării, restructurării, unor schimbări la Tarom“, a spus Mănescu.

Ea a afirmat că dacă respectiva AGA va decide ca Heinzmann să îşi continue mandatul, atunci acest lucru se va întâmpla, în condiţiile în care CEO are un contract de management şi de mandat, precum şi un plan de management pe care trebuie să îl implementeze.

„Pentru ca domnul Heinzmann să poată implementa acest plan de management, trebuie să aibă suportul CA. Nu se poate ca managerul să tragă într-o direcţie şi Consiliul de Administraţie în altă direcţie. Este împotriva firii şi cineva trebuie să facă un compromis“, a mai spus ministrul Transporturilor.

La finele lunii septembrie, Mănescu a declarat că mandatul CEO-ului Tarom, Christian Heinzmann, se va încheia pe 19 noiembrie. Belgianul anunţase anterior că îşi doreşte să-şi continue activitatea în cadrul companiei aeriene şi după această dată.

Consiliul de Administraţie (CA) al Tarom, condus de bancherul Dan Pascariu, a decis în iunie să reducă de la patru ani la un an mandatul managerului privat Christian Heinzman şi numirea lui Nicolae Demetriade în funcţia de administrator-director executiv. 

Ulterior, Heinzmann a declarat că a semnat anexa la contract privind reducerea mandatului la presiunile exercitate de Dan Pascariu, altfel ar fi fost demis.

„Dacă nu aş fi semnat, aş fi fost concediat“, a afirmat Heinzmann imediat după reducerea mandatului. În replică, Pascariu a afirmat: „Cum l-aş fi putut eu forţa? El a semnat un addendum la contract de bună voie“.

Într-o conferinţă de presă organizată la începutul lunii iulie de membrii Consiliului de Administraţie al Tarom, Dan Pascariu a declarat că belgianul Heinzmann nu a respectat decizia Consiliului de Administraţie de a îngheţa angajările, nu a început procesul de restructurare şi nu a îndeplinit nici 30% din obiectivele propuse în planul de management. 

„Asupra acestor nemulţumiri s-a discutat cu domnul Heinzmann. Noi am considerat că şi le-a însuşit dacă a acceptat să semneze reducerea contractului de mandat cu trei ani. Nu consider că exista un alt motiv sau cineva care să facă presiuni în astfel de situaţii decât acceptarea de către cel în cauză că nu şi-a îndeplinit sarcinile asumate“, a spus Demetriade, pentru „Adevărul“. „Prezenţa mea în companie nu implică absolut niciun efort financiar“

El a adăugat că numirea sa ca membru în Consiliul de Administraţie (la începutul lunii mai) şi ca administrator-director executiv (pe 21 iunie) nu implică niciun efort financiar din partea companiei şi că atribuţiile lui Heinzmann nu au fost suspendate. 

Lucian Isar, înlăturat din Consiliul de Administraţie al Tarom la sfârşitul lunii mai, a scris în ultimele luni, pe blogul său de pe adevarul.ro, despre tensiunile de la vârful companiei. 

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite