Programul Iluminat Public: Câți solicitanți au depus cereri și de ce sume vor beneficia

0
Publicat:

Un număr de 515 solicitanți s-au înscris în etapa a doua a Programului Iluminat Public 2022, a transmis, vineri, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

O nouă sesiune a programului a fost lansata în decembrie, Foto: Vremea Nouă
O nouă sesiune a programului a fost lansata în decembrie, Foto: Vremea Nouă

Administrația Fondului pentru Mediu a lansat în data de 30 decembrie 2022, cea de-a doua sesiune de înscriere a solicitanților unități administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, oraș sau municipiu în cadrul Programului Iluminat Public. Într-o săptămână de la lansare, bugetul alocat a fost rezervat integral.”, a transmis sursa citată.

La rândul său, președintele AFM, Laurențiu Adrian Neculaescu, a precizat: „Faptul că bugetele alocate pentru cele două ediții ale programului au fost epuizate într-un timp atât de scurt, ne confirmă încă o dată faptul că există un interes deosebit de mare din partea unităților administrativ-teritoriale. Acest program reprezintă un sprijin pentru comunele, oraşele și municipiile din România care doresc să-și modernizeze sistemele de iluminat public, întrucât proiectul de ghid prevede o finanţare de până la 100% din cheltuielile eligibile ale unui obiectiv de investiţie. Aceste îmbunătățiri se vor reflecta în optimizarea consumului de energie și, implicit, în reducerea facturilor la utilități, precum și în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.”

Ce sume pot fi alocate în Programul Iluminat Public

Sursa citată menționează că finanţarea se acordă în funcţie de categoria unităţii administrativ-teritoriale, după cum urmează:

a) pentru comune cu o populaţie de până la 5.000 de locuitori - maximum 1.000.000 lei;

b) pentru comune cu o populaţie de peste 5.001 de locuitori - maximum 2.000.000 lei;

c) pentru oraşe - maximum 3.000.000 lei;

d) pentru municipii de rang 0 - municipiul Bucureşti - maximum 50.000.000 lei;

e) pentru municipii de rang I - maximum 6.000.000 lei;

f) pentru municipii de rang II - maximum 5.000.000 lei”.

Finanțarea se acordă în procent de maximum 100% din cheltuielile eligibile ale unui obiectiv de investiție și în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanți.

La începutul lunii decembrie, AFM anunța că un număr de 470 de localități din România își vor moderniza sistemele de iluminat public.

În urma ședinței Comitetului de Avizare din 8 decembrie 2022, a fost publicată pe site-ul AFM o listă cuprinzând 470 dosare de finanțare aprobate în cadrul Programului Iluminat Public 2021.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite