Producţia agricolă a României a crescut cu 2,5% anul trecut, până la 69,3 miliarde lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producţia din agricultură a României a ajuns anul trecut la 69,3 miliarde lei, după o majorare de 2,5% faţă de 2015, arată Institutul Naţional de Statistică (INS).

Structura valorii producţiei anului 2016 nu a prezentat modificări semnificative în comparaţie cu anul precedent, potrivit INS. Ponderea producţiei vegetale a fost de 65,1%, ponderea producţiei animale de 33,6%, iar serviciile agricole au avut o pondere de 1,3%.

Structura valorii producţiei vegetale, pe principalele grupe de culturi, nu a prezentat modificări semnificative în anul 2016 comparativ cu anul precedent. Ponderea valorii culturilor de plante uleioase şi de cartofi a crescut cu 1,9 puncte procentuale, respectiv cu 0,8 puncte procentuale. Ponderea valorii culturilor de legume (inclusiv pepeni) şi de plante de nutreţ a scăzut cu 1,8 puncte procentuale, respectiv cu 0,9 puncte procentuale.

Producţia de grâu a crescut anul trecut cu 4% comparativ cu 2015, până la 8,28 milioane de tone, nivel-record pentru România, înregistrând o medie de peste 4 tone la hectar.

Recolta de rapiţă a crescut în 2016 cu aproape 38% faţă de anul anterior, până la 1,2 milioane de tone, cu o medie de peste 2,7 tone/ha.

Producţia de porumb a crescut anul trecut cu 11,5% comparativ cu anul precedent, depăşind 10 milioane de tone, deşi suprafaţa cultivată s-a diminuat cu 4%, potrivit datelor publicate de INS.

Structura valorii producţiei animale la principalele specii şi grupe de produse este similară în anul 2016 comparativ cu anul precedent, cu mici variaţii. La produsele obţinute din prelucrarea laptelui în ferma zootehnică şi la bovine ponderea a crescut cu 0,6 puncte procentuale, respectiv 0,4 puncte procentuale. La păsări ponderea a scăzut cu 0,4 puncte procentuale.

                                                                                                                                        

 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite