Prețurile petrolului au început să crească în ciuda îngrijorărilor legate de creșterea ratei dobânzii

0
Publicat:

Prețurile petrolului au crescut cu aproximativ 2% miercuri, după ce o scădere a stocurilor de țiței din SUA, mai mare decât se așteptau specialiștii, a compensat îngrijorările legate de creșterea ratei dobânzii, care ar putea încetini creșterea economică și ar putea reduce cererea de petrol, reltează Reuters.

Prețurile petrolului au început să crească, Foto: Profimedia
Prețurile petrolului au început să crească, Foto: Profimedia

Potrivit sursei citate, contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut cu 1,31 dolari, sau 1,8%, la 73,57 dolari pe baril, la 11:15 a.m., în timp ce țițeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 1,40 dolari sau 2,1%, până la 69,10 dolari.

U.S. Energy Information Administration (IEA) a anunțat că stocurile de țiței au scăzut cu 9,6 milioane de barili în săptămâna încheiată pe 23 iunie, stocurile fiind reduse astfel pentru a doua săptămână la rând.

Aceasta scădere a fost mult mai mare decât cea estimată de analiști într-un sondaj Reuters, de 1,8 milioane de barili, și se compară cu o scădere de 2,8 milioane de barili în aceeași săptămână a anului trecut.

De asemenea, se compară cu datele de marți de la Institutul American de Petrol (API), un grup industrial cu propriul raport de inventar din SUA, care arăta că firmele energetice au scos din stocare aproximativ 2,4 milioane de barili de țiței săptămâna trecută, potrivit unor surse.

Este cu siguranță o mare atracție în aprovizionarea cu țiței care dă un impuls pieței”, a spus Phil Flynn, analist la Price Futures Group.

În ansamblu, cifre foarte solide, care zboară în fața oamenilor care au spus că piața este supra-alimentată. Acest raport ar putea fi un minim (pentru prețul petrolului),” a precizat Flynn.

Prețurile petrolului au crescut în ciuda îngrijorărilor legate de creșterea ratei dobânzii, care ar putea încetini creșterea economică și ar putea reduce cererea de petrol.

BCE va continua să majoreze dobânzile

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat marți că o inflație încăpățânată va face bănca să evite să declare încetarea majorărilor dobânzilor.

Este puţin probabil ca, în viitorul apropiat, banca centrală să fie în măsură să afirme cu certitudine că dobânzile au atins punctul de vârf", a declarat Lagarde la forumul anual al BCE organizat la Sintra, Portugalia. „Fără o modificare importantă a perspectivei, vom continua să majorăm dobânzile în luna iulie", a adăugat Lagarde.

În luna mai, inflaţia de bază în zona euro a fost de 6,1%, în scădere faţă de o valoare de 7% în luna aprilie, dar cu mult peste ţinta de inflaţie a BCE, care este de 2%.

Inflaţia în zona euro este mult prea mare şi se pare că va rămâne aşa pentru o perioadă lungă de timp...Această persistenţă este provocată de faptul că inflaţia îşi face simţite efectele în economie în faze, pe măsură ce diferiţi agenţi economici încearcă să transfere costurile pe seama celorlalţi", a precizat Christine Lagarde.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite