Preţurile mondiale la alimente au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani. La ce produse s-au înregistrat cele mai mari scumpiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a continuat să crească şi în octombrie, pentru a treia lună consecutiv, atingând un nou vârf al ultimilor 10 ani, a anunţat joi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr, transmite Agerpres

Potrivit sursei citate, în luna octombrie 2021, acest indice a crescut până la 133,2 puncte, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna iulie 2011, cu 3,9% peste nivelul înregistrat în luna septembrie a acestui an şi cu 31,3% mai mare decât în luna octombrie a anului trecut.

Unde s-au înregistrat scumpiri

Astfel, în octombrie, preţurile la grâu au înregistrat un avans de 5% comparativ cu luna precedentă. 

„Cantităţile disponibile limitate pe pieţele mondiale, din cauza unor recolte mai mici, în special Canada, Rusia şi SUA, au continuat să pună presiune asupra preţurilor", a precizat FAO.

Cotaţiile futures la grâu au început luna noiembrie la noi maxime, la bursa de la Chicago preţurile atingând cel mai ridicat nivel de după 2012 iar la bursa de la Paris cotaţiile futures la contractele cu livrare în luna următoare au atins un nivel record pe fondul unei cereri solide de importuri.

Potrivit Reuters, în urmă cu două zile, la bursa de cereale de la Chicago (CBOT), contractul de referinţă pentru grâu s-a apreciat cu 0,8%, până la 8,03 dolari per bushel, după ce atinsese anterior 8,07 dolari per bushel, cel mai ridicat preţ din decembrie 2012.

Totodată, cotaţiile futures la grâu la bursa de la Paris au crescut, marţi, la nivelul record de 296,75 euro pe tonă (343,96 dolari pe tonă).

Şi preţul uleiurilor vegetale calculat de FAO a crescut cu 9,6% în luna octombrie comparativ cu luna septembrie, în principal ca urmare a majorării cotaţiilor la uleiul de palmier, în contextul în care criza de mână de lucru continuă să afecteze producţia în Malaezia.

În schimb, preţurile mondiale la zahăr au scăzut cu 1,8% în luna octombrie, punând capăt la şase luni de creştere consecutivă, susţine FAO. 

De asemenea, preţurile la carne au scăzut cu 0,7% comparativ cu luna precedentă, octombrie fiind a treia lună consecutivă de declin, pe fondul reducerii achiziţiilor Chinei.

Estimări privind producţia de cereale

Tot joi, FAO a dat publicităţii şi un set de noi estimări revizuite cu privire la producţia mondială de cereale în 2021, prognozând o producţie de 2,793 miliarde de tone, mai mică faţă de maximumul istoric de 2,800 miliarde de tone pe care îl prognoza în urmă cu o lună. 

FAO a precizat că această revizuire este cauzată în primul rând diminuării estimărilor sale cu privire la producţia de grâu din Iran, Turcia şi SUA.

Potrivit datelor privind situaţia recoltărilor la principalele culturi de primăvară din România, transmise de MADR, până la data de 20 octombrie 2021, la grâu s-a obţinut o producţie totală de peste 11,445 milioane tone şi un randament de 5.316 kg/ha.

  

În luna august a acestui an, reprezentanţii Ministerului Agriculturii au transmis că rating-ul „excepţional” pentru recolta agricolă din anul 2021, acordat României de către GEOGLAM (Group on Earth Observations Global Agricultural Monitoring Initiative), este confirmat de rezultatele obtinuţe de către fermierii români.

Potrivit acestora, până la acea dată, culturile vedetă ale anului 2021 care plasau fermierii din România pe poziţia de leader erau: grâul, orzul şi rapiţa.

Conform datelor operative din data de 16 august 2021, producţia totală de grâu recoltată era de 11,33 milioane de tone, fiind cea mai mare producţie înregistrată de la data aderării României la Uniunea Europeană.

Citeşte şi: Preţul grâului, la cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani. Specialiştii avertizează că nu va scădea în viitorul apropiat

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite