Navă-portavion de drone, construită la Damen Galați pentru Marina Portugaliei

0
Publicat:

Marina Portugaliei a încheiat un contract cu Șantierul Naval Damen Galați pentru proiectarea, construcția și echiparea unei nave multifuncționale de ultimă generație, un portavion de drone.

Șantierul Damen Galați FOTO: Arhivă, Adevărul
Șantierul Damen Galați FOTO: Arhivă, Adevărul

Nava va fi dotată cu laboratoare și spații de cazare, punte de zbor de 94x11 metri și hangare pentru UAV, punte de marfă de 650 metrii pătrați și un spațiu pentru 12 containere.  

Contractul a fost semnat de Contraamiralul Jorge Pires și de Directorul General al Damen Shipyards Group, Jan Wim Dekker. Proiectul este rezultatul unui proces de licitație europeană și este finanțat de Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR) a Uniunii Europene, care face parte din NextGenerationEU (pachetul de redresare economică pentru a sprijini statele membre ale UE, afectate de pandemia COVID-19).

Damen a dezvoltat această navă multifuncțională de 107 metri lungime pe baza cerințelor specifice ale Marinei portugheze. Designul rezultat este cu adevărat al unei platforme multifuncționale, cu roluri primare de misiune, care includ cercetarea oceanică, căutarea și salvarea, precum și ajutorul în caz de urgență, în plus fată de operațiunile de siguranță maritimă și de sprijin naval. În acest scop, nava va fi înzestrată cu un sistem care să lanseze drone și elicoptere fără pilot”, se arată într-un comunicat de presă al Damen. 

Pentru activitățile de cercetare și monitorizare oceanică, nava va fi dotată cu laboratoare și spații de cazare pentru personalul științific.

În ceea ce privește aspectul de sprijin naval, nava construită de Șantierul Damen Galați va avea numeroase caracteristici de proiectare pentru a permite astfel de operațiuni.

„Acestea vor cuprinde o rampă pentru UUV (vehicule subacvatice fără pilot) și USV  (vehicule de suprafață fără pilot), precum și o punte de zbor de 94x11 metri și hangare pentru UAV (vehicule aeriene fără pilot)”, mai precizează compania. 

Noua navă va fi atestată de Marina Portugaliei ca fiind o Platformă Navală Multifuncțională (PNM). Pentru a se potrivi pe deplin cu această denumire a navei, Damen a colaborat îndeaproape cu Marina portugheză pentru a încorpora versatilitatea în proiectare. Nava are o punte de marfă de 650 metri pătrați și un spațiu pentru 12 containere de 6 aproximativ metri pătrați. Prin urmare, pot fi instalate sisteme modulare, cum ar fi unitate medicală, camere hiperbarice sau echipamente ROV (Remote Operated Vechicles), în funcție de necesități.

Suntem mândri că am fost selectați să construim această navă impresionantă pentru Marina portugheză și suntem convinși că această navă va reprezenta o etapă majoră în sectorul naval. Este prima navă de acest tip, cu cel mai înalt randament de lansare și de gestionare pentru toate tipurile de drone. Rolul multifuncțional al acestei nave va permite Marinei portugheze să dezvolte cele mai solicitante misiuni și în același timp, capacitatea de a desfășura activități de cercetare în cele mai adânci zone ale oceanului. De asemenea, marchează relația fermă dintre Damen și Marina portugheză și prezintă un alt exemplu de cooperare europeană în domeniul industriei de apărare" a declarat Arnout Damen, CEO al Damen Shipyards Group, după ceremonia de semnare a contractului.

Marina portugheză are în prezent două nave în serviciu construite de Damen. Acestea sunt fregatele multifuncționale NRP Bartolomeu Dias și NRP D. Francisco de Almeida, din clasa Bartolomeu Dias, cu o lungime de 122 de metri.

Ambele nave au servit inițial în Marina Regală Olandeză (ca fregate din clasa Karel Doorman) înainte de a fi supuse unui program substanțial de modernizare de către Damen și agenția olandeză COMMIT (Command Materiel and IT). 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite