Ministrul Energiei a anunțat până când rămâne valabilă plafonarea prețurilor din energie

0
Publicat:

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că intenționează să păstreze schema de plafonare a preţurilor din energie până în martie 2025.

Sebastian Burduja FOTO Inquam Photos Octav Ganea
Sebastian Burduja FOTO Inquam Photos Octav Ganea

„Cu siguranţă, păstrăm schema de plafonare- compensare, deci preţuri plafonate la românul de rând şi la companiile româneşti din economie. Această schemă a asigurat o stabilitate pentru clientul final, dar şi pentru furnizori”, a spus ministrul Energiei în emisiunea „România Politică“, de la Prima News.

El a precizat că în continuare, preţurile sunt mai mici decât pe Bursă, pe factura românilor. „Mai mult, discutăm de 5 milioane de gospodării din România care plătesc factura la curent, în medie, pe lună, într-un an, 35 de lei, ceea ce este o sumă rezonabilă, pentru o ţară cu puterea noastră de cumpărare”, a menţionat Sebastian Burduja.

Despre ce se va întâmpla după ce schema nu va mai fi valabilă, ministrul Energiei a spus că toată piaţa, tot lanţul îşi doreşte o etapizare a măsurilor de ieşire din această schemă de compensare şi plafonare. „Dacă am apela la o măsură bruscă, s-ar îngrămădi furnizorii de energie electrică, gaze naturale şi iarăşi ar duce la o creştere de preţuri, deci va fi o ieşire etapizată, foarte bine gândită”, a completat Sebastian Burduja.

Datoria Ministerului Energiei către furnizori este undeva la 2 miliarde de lei. „Întreaga schemă costă mult mai puţin, dacă ne referim la anul calendaristic ianuarie- decembrie 2024, ne aşteptăm ca schemă să coste undeva la 3 miliarde de lei, aceasta este estimarea ANRE”, a spus ministrul, precizând că este vorba de cât va costa schema anul acesta.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite