Marea Britanie, în prag de recesiune. CBI: Criza forței de muncă ar putea fi rezolvată cu imigranți

0
Publicat:

Marea Britanie riscă să piardă un deceniu de creștere economică dacă nu se iau măsuri urgente, avertizează CBI, estimând că anul viitor va înregistra o scădere de cel puțin 0,4%, scrie BBC.

Marea Britanie ar putea intra în recesiune. Foto Shutterstock
Marea Britanie ar putea intra în recesiune. Foto Shutterstock

Firmele nu investesc, prețurile cresc și economia se contractă - o imagine economică îngrozitoare care va dura până anul viitor”, a avertizat cel mai mare grup de afaceri din Marea Britanie, Confederația Industriei Britanice (CBI), care reunește 190.000 de firme.

Regatul Unit ar putea pierde chiar și un deceniu de creștere economică dacă nu se iau măsuri, a declarat Tony Danker, șeful Confederației Industriei Britanice (CBI).

Nu avem oamenii de care avem nevoie și nu putem păstra productivitatea”, a spus Danker.

CBI se așteaptă ca economia să se contracte cu 0,4% anul viitor.

Acesta marchează o retrogradare față de previziunile anterioare, grupul de lobby spunând că Regatul Unit suferă de „stagflație” - o combinație de stagnare și creșterea prețurilor.

CBI, care reprezintă 190.000 de întreprinderi din Marea Britanie, a declarat că prim-ministrul Rishi Sunak și cancelarul Jeremy Hunt au reușit să stabilizeze piețele în urma minibugetului lui Liz Truss.

Dar a spus că Regatul Unit este în recesiune și că acum este necesară acțiunea pentru a stimula productivitatea și creșterea economică pe termen lung.

Rezolvați penuria de muncitori cu imigrația - șeful CBI

Acesta a îndemnat guvernul să abordeze deficitul de muncitori și să găsească modalități de a „debloca” investițiile în afaceri.

Nu există timp de pierdut... Nu ne putem permite să avem încă un deceniu în care ambele stagnează”, a adăugat Danker.

La conferința grupului de luna trecută, el le-a cerut politicienilor să fie „practici” cu privire la utilizarea imigrației pentru a rezolva penuria de muncitori și pentru a stimula creșterea economică.

„Fără bucurie de Anul Nou”

Guvernul a spus că țara este deja în recesiune, definităprin scădere economică timp de două trimestre consecutiv.

Factorii globali sunt parțial de vină, prețurile la energie și alimente crescând în acest an din cauza războiului din Ucraina și Covid.

Dar Regatul Unit se confruntă, de asemenea, cu provocări semnificative în ceea ce privește oferta de muncă, deoarece este mai dificil pentru întreprinderile mici să facă comerț cu Europa sau să recruteze lucrători din cauza Brexit-ului, care a pus capăt libertății de circulație pentru cetățenii UE care vin în Regatul Unit și invers.

Nu va exista nicio bucurie de Anul Nou pentru economie”, a adăugat CBI, cea mai recentă prognoză sugerând că investițiile în afaceri vor fi cu 9% sub nivelurile pre-pandemie până la sfârșitul anului 2024.

Va exista, de asemenea, o scădere de un an a cheltuielilor de consum, pe măsură ce strângerea bugetelor gospodăriilor va continua, se arată în comunicat.

În timp ce inflația, care măsoară modul în care costul vieții crește de-a lungul timpului, va fi atins un nou vârf, se spune că prețurile vor crește în continuare într-un ritm „considerabil peste” ținta de 2% a Băncii Angliei.

Un purtător de cuvânt al Trezoreriei a declarat: „Am fost sinceri când am spus că urmează vremuri grele pentru economia Marii Britanii în fața vântului global puternic și nu suntem singuri în această provocare”.

El a arătat, de asemenea, măsurile anunțate în recenta Declarație de toamnă, cum ar fi stabilirea Alocației anuale pentru investiții la 1 milion de lire sterline începând cu 1 aprilie 2023, încurajând firmele să investească în instalații și utilaje, de exemplu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite