Maduro numește preluarea de către SUA a companiei petroliere Citgo o încălcare a suveranității Venezuelei

0
Publicat:

Președintele Venezuelei a menționat că valoarea companiei este estimată la 13 miliarde de dolari.

Nicolas Maduro. Foto: EPA-EFE
Nicolas Maduro. Foto: EPA-EFE

Președintele venezuelean Nicolas Maduro a condamnat preluarea de către SUA a filialei americane a companiei de petrol și gaze de stat venezuelene PDVSA - Citgo.

Însușirea și furtul companiei noastre Citgo de către SUA este o încălcare a suveranității economice și petroliere a Venezuelei”, a declarat președintele pe 8 mai la postul de televiziune Venezolana de Television.

Șeful statului le-a cerut venezuelenilor să se unească și „să spună SUA: nu mai fura, nu mai jefui; Citgo aparține Republicii Bolivare a Venezuelei, poporului venezuelean”. El a spus că valoarea Citgo este estimată la 13 miliarde de dolari. Compania deține trei rafinării de petrol în Statele Unite, 10.000 de benzinării și anterior a adus Venezuelei un venit de la 700 de milioane de dolari până la 1 miliard de dolari anual.

Nu putem permite ca această companie să fie jefuită și Venezuela să fie lipsită de bunul său pur și simplu la dorința unui imperiu care stabilește regulile jocului contrar dreptului internațional și ne răpește compania pentru că se află pe teritoriul său”, a spus președintele.

Maduro a subliniat că „opoziţia de extremă dreaptă din Venezuela, <...> care a cerut şi este responsabilă pentru sancţiunile şi măsurile restrictive impuse de Statele Unite împotriva Venezuelei, este implicată în furtul Citgo”.

Office of Foreign Assets Control (OFAC) al Departamentului de Trezorerie al SUA a acceptat la 1 mai o licență care dădea opoziției radicale venezuelene dreptul nu numai de a administra PDV Holding, care deține Citgo, ci și de a scoate la vânzare acțiuni și activele societății, inclusiv pentru plăți către creditori.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite