Opozantul venezuelean Juan Guaido se teme că va avea soarta lui Aleksei Navalnîi

0
Publicat:

Opozantul venezuelean Juan Guaido a afirmat miercuri la Washington că se teme că, dacă s-ar întoarce în ţara sa, „ar putea avea soarta lui Navalnîi", politicianul rus de opoziţie închis în Rusia, notează AFP, citată de Agerpres.

Juan Guaido. FOTO Arhivă
Juan Guaido. FOTO Arhivă

De câteva zile, Guaido se află în Statele Unite după ce, potrivit lui, a fost expulzat din Columbia, unde şi-a făcut o apariţie neaşteptată la recentul summit privind relansarea dialogului în Venezuela, la Bogota.

În SUA, Guaido a participat la un forum de discuţii la centrul de studii Wilson Center din capitala americană.

„Dacă mă întrebaţi astăzi dacă mă pot întoarce mâine în Venezuela, aşa cum am făcut-o în 2019 şi 2020, ori aşa cum a făcut Navalnîi (în Rusia), sunt sigur că aş putea avea aceeaşi soartă" ca şi el, a declarat Guaido.

Guaido s-a confrunta cu reacția manifestanţilor pro-Maduro, care au strigat strigând „Guaido este un mincinos", înainte de a fi escortaţi afară din sală.

Fără a-l considera persona non grata, Washingtonul s-a distanţat clar de Juan Guaido, cândva protejatul Statelor Unite.

„Nu sunt la curent cu niciun proiect" pentru o reuniune cu opozantul, a afirmat miercuri purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel, întrebat în cursul unui briefing de presă despre o posibilă întâlnire cu Juan Guaido în această săptămână.

Juan Guaido a indicat că are întâlniri cu parlamentari americani, dar nicio întâlnire cu administraţia Biden nu pare programată până în prezent.

Guaido vorbește de o "persecuţie" politică împoptriva sa

Juan Guaido a ajuns pe 25 aprilie cu un zbor de pasageri la Miami, în Florida, în sud-estul Statelor Unite, iar miercuri, la Wilson Center, a precizat că soţia sa, Fabiana Rosales, şi cele două fiice i s-au alăturat de șa începutul acestei săptămâni.

Din 2019, opozantul venezuelean are interdicție oficială de a părăsi Venezuela, fiind inculpat de justiţia din ţara sa în special pentru „trădare". Nu este clar deocamdată dacă intenţionează să solicite azil în Statele Unite.

Guaido a fost considerat de SUA drept preşedintele de facto al ţării sale la începutul lui 2019, după realegerea contestată, în mai 2018, a preşedintelui Nicolas Maduro. Dar la sfârşitul anului 2022, opoziţia venezueleană, divizată, a pus capăt „guvernului interimar" al lui Guaido.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite