Isărescu: Deteriorarea deficitului ne îngrijorează. Nu ne repezim în majorări de impozite sau în măsuri brutale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat miercuri că instituţia pe care o conduce este îngrijorată de o deteriorare a deficitului bugetar, dar susţine că nu trebuie să ne „repezim” în măsuri „brutale”, precum majorări de impozite, deoarece ar fi afectată creşterea economică.

 „O deteriorare a deficitului bugetar bineînţeles că ne îngrijorează. Sperăm să nu se întâmple. Aşteptăm discuţii constructive cu Ministerul de Finanţe, cu noul ministru de Finanţe, cu Guvernul. Am avut deja consultări cu Consiliul Fiscal. Nu ne-am schimbat poziţia. Poziţia noastră am spus-o şi în engleză pentru agenţiile străine: «contain and gradual adjust». Deci nu ne repezim în majorări de impozite sau în măsuri din acestea brutale care să afecteze creşterea economică, pentru că dacă am face aşa vom continua, de fapt, politica prociclică”, a declarat Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Guvernatorul BNR a precizat că se iese greu dintr-o politică prociclică, dar nu este imposibil.

„Faptul că am spus că suntem îngrijoraţi nu înseamnă că suntem speriaţi. Să nu transmiteţi acest mesaj. Este un mesaj de vigilenţă, de concentrare pe găsirea unor soluţii viabile şi care să nu accentueze dezechilibrele”, a mai spus Isărescu.

Guvernatorul a precizat că BNR este atentă ca deciziile de politică monetară ale instituţiei să nu agraveze dezechilibrele deja existente. „Punem accent pe deficitul de cont curent. Este o preocupare a noastră să nu se deterioreze acest deficit. Nu este exagerat faţă de perioada 2006-2009, când a fost undeva între 12 şi 14%. Este undeva la 5%, dacă în Europa suntem singulari şi nu avem de gând să îl influenţăm în sens negativ, ci să îl oprim la deteriorare, fără a afecta creşterea economică să îi reducem dimensiunea. Avem semnale pozitive, o creştere mai puţin accentuată a importurilor şi o evoluţie care rămâne pozitivă a exporturilor”, a menţionat Isărescu. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite