Investitorii la Bursă pot recupera mai repede impozitul plătit în ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unui sondaj realizat de KTD, majoritatea jucătorilor pe piaţa de capital a declarat câştigul net Investitorii pe piaţa de capital au posibilitatea să recupereze mai repede

Potrivit unui sondaj realizat de KTD, majoritatea jucătorilor pe piaţa de capital a declarat câştigul net

Investitorii pe piaţa de capital au posibilitatea să recupereze mai repede sumele plătite în plus în contul impozitului pe câştigurile din tranzacţii la Bursă. Ministerul Finanţelor va publica un ordin prin care se precizează că noile formulare privind veniturile realizate anul trecut se vor depune în perioada 15 februarie -15 mai.

Potrivit normelor în vigoare, persoanele care au realizat tranzacţii la Bursă au avut obligaţia să plătească, până pe 25 ianuarie, impozitul de 16% din câştigurile brute rezultate în urma vânzării acţiunilor deţinute mai puţin de un an. Eventualele pierderi urmau să fie deduse în cadrul declaraţiei de venit din luna mai, urmând ca diferenţele de recuperat să fie încasate spre finele anului. Reprezentanţii Ministerului Finanţelor au anunţat însă că, la începutul săptămânii viitoare, va fi publicat un ordin privind depunerea declaraţiilor pentru regularizarea impozitului de către persoanele fizice, între 15 februarie şi 15 mai 2007. Astfel, investitorii de pe piaţa de capital vor avea posibilitatea să recupereze mai repede eventualele sume plătite în plus în contul impozitului pe câştigurile din tranzacţii la Bursă.

Formularele de venit, cu prevederi speciale pentru Bursă

Deducerea pierderilor înregistrate din operaţiuni la bursă se va face prin intermediul formularului 200 - declaraţie specială privind veniturile realizate. Noile formulare privind veniturile realizate anul trecut vor include prevederi speciale referitoare la piaţa de capital, iar temenul de depunere a acestor declaraţii a fost stabilit în intervalul 15 februarie-15 mai, după cum au declarat pentru Mediafax surse din MFP. Potrivit acestora, declaraţiile depuse de investitorii la Bursă vor trebui să fie înregistrate şi tratate în mod separat de direcţiile finanţelor publice, având în vedere că beneficiază de un sistem de impozitare diferenţiat, cu două cote, de 1% şi respectiv 16%, în funcţie de perioada de deţinere a titlurilor în portofoliu.

Cu cât aceste declaraţii vor fi depuse mai devreme, cu atât investitorii la Bursă vor avea posibilitatea să recupereze mai rapid eventualele diferenţe în plus faţă de impozitul real, plătite anticipat.

Ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, a emis la sfârşitul anului trecut un ordin prin care a stabilit un nou formular de declaraţie, pentru investitorii pe piaţa de capital (declaraţia 226). Astfel, investitorii la Bursă au avut obligaţia să calculeze şi să plătească, până în 25 ianuarie, impozit anticipat pentru tranzacţiile bursiere cu profit, prin aplicarea cotei de 16% pe suma câştigurilor brute obţinute din vânzarea titlurilor deţinute mai puţin de un an. Impozitarea câştigurilor pe Bursă a provocat în luna ianuarie dispute între brokeri, investitori, reprezentanţii Bursei de Valori Bucureşti (BVB), pe de o parte, şi Ministerul Finanţelor Publice, pe de altă parte. Investitorii au argumentat prin impunerea anticipată "creditează" statul pentru că îşi vor recupera diferenţele de impozit achitate în plus la mult timp după plata anticipată.

Cei mai mulţi investitori au declarat netul

Potrivit unui sondaj realizat de societatea de consultanţă KTD Invest, din aproape 800 de repondenţi, peste jumătate au depus formularul 226, însă au declarat câştigul net. Numai 8% din participanţii la sondaj au respectat prevederile legale, trecând în formular profitul brut obţinut anul trecut din tranzacţiile la Bursă. De asemenea, circa 12% din repondenţi spun că au înregistrat profit în urma operaţiunilor la Bursă, însă nu s-au grăbit să depună formularul 226. Alţi 14% au derulat tranzacţii "păguboase" anul trecut, per total înregistrând pierdere, şi probabil din acest motiv au ales să nu depună declaraţia 226. Diferenţa de 5% din participanţii la sondaj au mers la administraţia financiară şi s-au încadrat în litera legii, chiar dacă au înregistrat pierderi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite