Complexul Energetic Oltenia va fi listat pe bursă în septembrie sau octombrie, nu în iunie, aşa cum cere FMI. Trebuie evaluate rezervele de cărbune

Complexul Energetic Oltenia va fi listat pe bursă în septembrie sau octombrie, nu în iunie, aşa cum cere FMI. Trebuie evaluate rezervele de cărbune

Complexul Oltenia este cel de-al doilea producător de energie din România ca mărime

Complexul Energetic Oltenia va fi listat la bursă în septembrie sau octombrie, şi nu în iunie, aşa cum era stabilit cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE), pentru că societatea care evaluează rezervele de cărbune ale companiei a cerut mai mult timp pentru această operaţiune.

„Compania este în grafic cu listarea, dar anticipez o întârziere. S-a găsit cu greu un consultant internaţional care să facă evaluarea rezervelor de cărbune, dar a cerut mai mult timp. După 15-20 iulie ar trebui să fie finalizate procedurile. Cum nu este un moment prielnic pentru o ofertă în iulie, probabil împingem listarea după 15 septembrie, începutul lui octombrie“, a declarat miercuri Gabriel Dumitraşcu, directorul Direcţiei de Privatizări din Departamentul pentru Energie.
 
Dumitraşcu a adăugat că în aprilie va putea fi prezentat un nou termen pentru listarea producătorului de cărbune şi electricitate, după discuţii cu instituţiile financiare internaţionale.
 
Acordul cu FMI prevede lansarea unor oferte publice iniţiale, la finele lunii iunie, pentru 15% din acţiunile statului la Complexul Energetic Oltenia şi Hidroelectrica.
Listarea Hidroelectrica va fi amânată, cel mai probabil, întrucât compania a reintrat în insolvenţă la sfârşitul lunii februarie.
 
Complexul Energetic Oltenia a fost înfiinţat în 2012 prin fuziunea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia cu complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova. Compania este cel de-al doilea producător naţional de energie şi cel mai mare producător de cărbune din ţară.
 
Statul deţine, prin Departamentul pentru Energie, 77% din acţiunile Complexului Energetic Oltenia, iar Fondul Proprietatea are o participaţie de 21,5%.
 
Mai puteţi citi:
 
Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, nu renunţă la ideea realizării unor companii integrate, care să funcţioneze pe baza unui mix de resurse şi care să devină, ulterior, actori regionali.
 
Executivul s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional (FMI) să nu divizeze sau să fuzioneze societăţile sau activele societăţilor programate pentru listări în acest an, nici direct, nici indirect prin iniţiative precum legea holdingului, potrivit draftului scrisorii de intenţie, prezentat de către Hotnews.ro.
 
Aproximativ 900 din cei 1000 de mineri care-şi desfăşoară activitatea în carierele de la Alunu şi Berbeşti au semnat o petiţie prin care îşi manifestă dorinţa de a rămâne în subordinea Complexului Energetic Oltenia (CEO). Ministerul Economiei, acţionar majoritar în CEO, şi-a dat însă acordul pentru ca exploatările miniere din judeţul Vâlcea să fie externalizate în acest an.
 
Directorul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, s-a prezentat luni dimineaţă la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru a fi audiat ca martor în dosarul în care patronul Grupului Feroviar Român, Gruia Stoica, a fost arestat preventiv pentru cumpărare de influenţă.
 
Complexul Energetic Oltenia a semnat un acord de finanţare de 200 de milioane de euro cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi un grup de bănci comerciale pentru modernizarea grupului 6 de la Turceni.
 
Adunarea creditorilor Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) a aprobat planurile de reorganizare a acestei companii, a declarat Ion Tudor, administratorul societăţii Tudor&Asociaţii, administratorul judiciar al regiei de stat.

 

citeste totul despre: