Studiu RE/ MAX: Europenii nu alocă foarte mult timp la achiziţia unei case

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Europenii iau o decizie de a cumpăra o casă după cel mult două luni de căutări
Europenii iau o decizie de a cumpăra o casă după cel mult două luni de căutări

Europenii alocă, în medie, cel mult două luni pentru achiziţia unei locuinţe, timp în care vizitează în jur de şapte unităţi locative pentru a lua o decizie finală, arată un studiu RE/MAX Europe.

Studiul arată că 68% din europeni caută o locuinţă pentru a o achiziţiona circa două luni. Dintre aceştia, 10% au şansa de a găsi casa visurilor în doar o săptămână, în timp ce peste 16% îşi cumpără casă în cel mult două săptămâni.

Portughezii sunt cei mai rapizi atunci când se pune problema achiziţiei unei locuinţe. Aici, circa 40% dintre persoanele care sunt în căutarea unei locuinţe, au şansa de a o găsi în mai puţin de o săptămână.  La polul opul se află însă austriecii şi olandezi, unde 40% dintre doritorii unei case sunt nevoiţi să caute mai bine de o jumătate de ani.

„În România lucrurile se aseamănă foarte mult cu media Europei. Aici căutarea unei locuinţe durează cca. 2 - 3 luni, iar procesul este cu atât mai uşor în ultima perioadă, odată cu livrarea pe piaţă a tot mai multor locuinţe noi“, a declarat Răzvan Cuc, preşedinte RE/MAX România.

Studiul a mai arătat că, în mod normal, bărbaţii sunt mai hotărâţi şi mai rapizi, în timp ce femeile alocă mult mai mult timp când vine vorba de luarea unei decizii privind achiziţia unei case.

Analiza RE/MAX Europe mai relevă că, în medie, europenii vizionează şapte proprietăţi pentru a decide care este cea mai potrivită. Există însă şi excepţii – 4% dintre locuitorii Europei analizează chiar şi 20 de case pentru a alege ceea ce li se potriveşte.

În topul celor mai pretenţioşi europeni, turcii şi britanicii sunt pe primele locuri. Aceştia vizionează cca. 10 locuinţe pentru a putea face o alegere, în timp ce germanii şi italienii se mulţumesc cu nouă. Pe următoarea poziţie se află polonezii şi spaniolii, care vizitează opt proprietăţi, iar lucrurile stau la fel şi în România. În Finlanda , însă, doar patru case sunt pe lista celor vizionate înainte de a se lua o decizie.

Interesul investitorilor imobiliari pentru România

Situaţia macroeconomică bună a ţării noastre este cunoscută şi urmărită cu atenţie şi interes de către investitorii imobiliari. Politicul şi implicarea acestuia în actul de justiţie, precum şi prezenţa timidă a investitorilor locali pe piaţa imobiliară românească sunt semne de întrebare ale investitorilor străiniatunci când vine vorba de România.    

”Investitorii se uită la regimurile politice din Ungaria şi Polonia şi vor să se convingă că România nu este în pericolul de a se confrunta cu o situaţie asemănătoare. Pe de altă parte, toată lumea ştie că fundamentele economice din România sunt bune (indicatorii macroeconomici se prezintă bine şi sunt în trend pozitiv de 3 ani), dar corupţia rămâne un subiect deschis pentru investitori, care aşteaptă deznodământul campaniei duse de DNA”, a declarat Silviana Badea, Head of Capital Markets, Associate Director JLL România.

O altă problemă reclamată de investitori, mai ales de cei care sunt deja în România, vizează actul justiţiei, caracterizat de către aceştia ca fiind ineficient şi neperformant.

”Din păcate, dintre investitorii care deja prezenţi în România şi care s-au întâlnit cu justiţia în anumite speţe comerciale, unii nu au avut cele mai bune experienţe. Rezolvarea unor astfel de speţe comerciale durează câteva luni în alte ţări, iar la noi durează 3- 4 ani. Aceste experienţe neplăcute nu-i mai întorc pe investitori pe piaţa românească, pentru că au impresia că există anumite influenţe asupra actului justiţiei. Astfel de investitori ar trebui să fie primii care să investească în România, într-un moment când lucrurile încep să meargă bine, dar din cauza unor probleme de acest tip îi pierdem. Degeaba încercăm «să vindem» noi acţiunile anticorupţie ale DNA, sunt foarte greu de convins”, a explicat Silviana Badea.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite