Doar anul universitar mai „mişcă“ piaţa chiriilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
INFOADEVĂRUL: GEORGE MIRIŢĂ
INFOADEVĂRUL: GEORGE MIRIŢĂ

Segmentul închirierilor nu înregistrează fluctuaţii majore de preţ decât în sesiuni sau în preajma începerii unui nou an la facultăţi.

La început de an, chiriile locuinţelor din România nu au înregistrat modificări importante şi nici nu vor consemna schimbări semnificative în următoarea perioadă, deoarece singurul factor care are un impact major asupra pieţei este anul universitar.

„Fiind început de an, proprietarii sunt mai înţelegători şi dispuşi să negocieze şi să ofere mai multe facilităţi potenţialilor chiriaşi, piaţa fiind desigur la nivelul minim datorită sezonalităţii impuse prin anul universitar", au declarat pentru „Adevărul" reprezentanţii Coldwell Banker România.

În opinia lui Mihai Stan, managerul portalului imobiliar topestate.ro, chiriile au rămas constante, cu o uşoară depreciere în lunile ianuarie şi februarie, dar cu revenire după aceste luni. „Tendinţa generală este de menţinere a preţurilor, cu uşoare scăderi pe apartamentele cu mobilier mai vechi de cinci ani şi pe cele neamenajate", a afirmat Mihai Stan. În afara oraşelor universitare sau turistice, preţurile apartamentelor de închiriat nu înregistrează ca medie modificări, este de părere managerul topestate.ro.

Un alt factor care poate influenţa chiriile este apariţia unui centru regional sau a unei fabrici. În urma unor astfel de investiţii private creşte şi interesul pentru închirierea unei locuinţe în zona respectivă, explică analiştii Coldwell Banker România.

Îngheţ pe piaţa bucureşteană

În ceea ce priveşte chiriile rezidenţiale din Bucureşti, acestea nu au consemnat schimbări semnificative în primele luni ale lui 2012. „Nu preconizăm schimbări semnificative pe acest segment în perioada imediat următoare, rămânând de văzut ce impact va avea asupra pieţei începutul noului an universitar", au afirmat oficialii companiei imobiliare Coldwell Banker.

Silvia Vîlceanu, reprezentant al site-ului anunturiparticulari.ro, consideră că segmentul închirierilor este unul care se „aşază", departe de efervescenţa anilor 2009-2010 când, pe fondul căderii sectorului de cumpărări, piaţa închirierilor a explodat.

Potrivit portalului imobiliar anunturiparticulari.ro, chiriile medii solicitate de proprietari bucureşteni au ajuns la finalul lui martie la: 229 de euro pentru o garsonieră (nivel nemodificat de la începutul anului), 315 euro pentru un apartament cu două camere (într-o scădere uşoară de doar 2% faţă de februarie, pe fondul unui număr mai mare de oferte), 466 de euro pentru un apartament cu trei camere (creştere de 3% faţă de luna februarie) şi 724 de euro pentru un apartament cu patru camere (creştere de 10% faţă de luna anterioară pe fondul unui număr mai mic de oferte).

Nici în celelate oraşe din ţară fluctuaţiile chiriilor nu au fost majore. În Cluj-Napoca, evoluţia chiriilor a fost similară cu cea din Bucureşti - fără schimbări în 2012 şi cu o cerere constantă, susţin reprezentanţii Coldwell Banker. Potrivit datelor analiştilor imobiliari, în Braşov, în ultimele trei luni, s-a observat o uşoară creştere în ceea ce priveşte cerinţele proprietarilor, de aproximativ 5%, iar în Bacău diferenţele între vechi şi nou nu sunt semnificative. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite