Cu cât s-au scumpit anul trecut locuinţele din România

Cu cât s-au scumpit anul trecut locuinţele din România

Locuinţele din România au continuat şi anul trecut raliul scumpirilor, dar creşterile de preţuri s-au mai temperat comparativ cu anii precedenţi.

Creşterea preţurilor de pe piaţa rezidenţială a fost de 5,3%, la nivelul anului 2018, arată datele institutului european de statistică Eurostat.

Avansul a fost mai rapid în primul trimestru, de 6,6%, temperându-se la 4,7% în trimestrul II al anului. În trimestrul III, preţurile au urcat mai accelerat, cu 5,7%, pentru ca pe finalul anului să înregistreze din nou o creştere mai mică, de 5,3%.

Faţă de trimestrul anterior, creşterea preţurilor a avut un record de 3,1% în T2 2018, faţă de T1 2018, pentru a scădea cu 0,7% în T3 şi, în fine, să revină pe creştere de 0,8% în T4.

În UE, recordul creşterilor de preţuri rezienţiale a apărut în Slovenia, cu un avans e 18,5% în 2018, urmată de Lituania cu 11,8% şi Cehia cu 9,9%. România se află pe locul 15 la majorarea preţurilor locuinţelor.

Singura ţară din UE în care preţurile au scăzut e Italia, intrată recent în recesiune, unde apartamentele şi casele s-au ieftinit cu 0,6% în 2018.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: