Cât de expusă este România în faţa riscurilor catastrofale şi care produc cele mai mari daune?

Cât
de expusă este România în faţa riscurilor catastrofale şi care produc cele mai
mari daune?

Inundaţiile, urmate adesea şi de alunecări de teren, produc frecvent pagube în România, volumul total de daune plătite asiguraţilor în 2017 ridicându-se la aproape 3 milioane de lei, faţă de 2,5 milioane de lei achitate în 2016.

Potrivit PAID România, cele mai mari pagube, de peste 1,5 mil. lei, le-au produs inundaţiile, urmate de alunecările de teren, cu 1,07 mil. lei, şi cutremurele, cu despăgubiri de 257.930 lei.

Un top al judeţelor după volumul daunelor plătite în 2017 plasează Galaţi pe primul loc, cu daune totale plătite în valoare de 443.088 lei, urmat de judeţul Caraş-Severin – 361.187 lei şi Vâlcea – 313.691 lei.

”Şi 2017 a fost un an în care câteva sute de români au simţit utilitatea unei asigurări obligatorii de locuinţă şi asta în contextul în care nu ne-am confruntat cu dezastre majore. Inundaţiile, urmate adesea şi de alunecări de teren, produc însă frecvent pagube în România. În tot acest timp, PAID a continuat să se consolideze, pentru a-şi putea respecta obligaţia de a fi alături de românii asiguraţi, atât în cazul unor evenimente mai scăzute ca intensitate, cât şi în cazul unui dezastru de proporţii”, a declarat Nicoleta Radu, director general al PAID România.

România are o mare expunere la riscuri catastrofale

Acţionarii PAID au reinvestit anul trecut întregul profit pentru a consolida compania. În plus, programul de reasigurare al PAID a ajuns la 900 mil. EUR, ceea ce face din Pool cel mai mare cumpărător de reasigurare din regiune.

„Dincolo de aceste măsuri financiare luate de PAID pentru a se asigura că poate face faţă oricărei situaţii, este optimizat şi planul de instrumentare a daunelor în caz de dezastru extins, foarte important pentru o ţară ca România, cu mare expunere la riscuri catastrofale”, au precizat reprezentanţii PAID.

În 2017, erau asigurate mai puţin de 20% din locuinţe

În ceea ce priveşte numărul de locuinţe asigurate la finalul anului trecut, acesta era de 1.693.006, reprezentând 18,96% din fondul locativ al României. Repartizarea pe medii rural – urban se face în felul următor: rural – 24%, urban – 76%.

 ”Anul trecut am investit toate resursele necesare în proiecte precum cele legate de infrastructura IT- schimbarea platformei de emitere a poliţelor, de instrumentarea cât mai rapidă a daunelor şi de securizarea bazelor de date în vederea respectării noilor reguli impuse de GDPR şi IDD. De asemenea, am investit şi într-o campanie de comunicare al cărei scop este creşterea gradului de conştientizare a nevoii de asigurare a locuinţei. Avem încredere că toate aceste investiţii vor duce, direct sau indirect, la o creştere a acoperirii prin asigurarea obligatorie a locuinţei în România. Deja primele semnale de creştere se văd în rezultatele primelor luni din 2018. Am trecut şi peste impactul falimentelor ASTRA Asigurări şi CARPATICA Asig fără să înregistrăm scăderi majore, ceea ce e un lucru bun pentru portofoliul nostru”, declară Nicoleta Radu.

Topul celor mai asigurate şi mai neasigurate judeţe

În 2017, cele mai asigurate zone au fost Bucureşti, cu 39% din totalul locuinţelor, judeţul Ilfov, cu 35% şi judeţul Braşov – 30%.

La polul opus al topului, cel mai puţin asigurate au fost judeţele Vaslui – 8%, Mehedinţi - 8% şi Olt - 8%

Cele mai asigurate localităţi în 2017 au fost: Dumbrăviţa (Timiş) – 63%, Bragadiru (Ilfov) – 61,57%, Sânpetru (Braşov) – 61%.

În iunie 2018, Braşov a urcat pe primul loc în topul celor mai asigurate municipii din România. Nivelul de acoperire prin asigurare a ajuns astfel la 50% comparativ cu finalul anului 2017, numărul locuinţelor asigurate fiind de 60.800 dintre cele 121.652 existente.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: