George Micu, fost director al CFR Marfă, a preluat conducerea CFR şi a reluat, din prima zi de mandat, achiziţia unor servicii de consultanţă de peste 120 de milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George  Micu a intrat recent şi în Consiliul de Administraţie al CFR Călători, ambele companii feroviare fiind deţinute de Ministerul Transporturilor
George  Micu a intrat recent şi în Consiliul de Administraţie al CFR Călători, ambele companii feroviare fiind deţinute de Ministerul Transporturilor

Noul Consiliu de Administraţie al CFR SA l-a numit pe George Micu, fost director general al CFR Marfă, la conducerea companiei care administrează infrastructura feroviară. Decizia vine după ce luni Adunarea Generală a Acţionarilor a CFR a respins planul de administrare propus de Consiliul de Administraţie şi a numit o nouă conducere. În prima zi de mandat, Micu a reluat achiziţia unor servicii de consultanţă de peste 120 de milioane de lei.

AGA CFR a respins, luni, planul de administrare propus administratorii în funcţie şi a numit un nou CA, din care fac parte George Micu, Sorin Mîndruţescu (CEO Oracle România), Peter Weiss (fost şef la Bancpost şi RBS România) şi George Micu (fost director general al CFR Marfă), alături de Florian Raimund Kubinschi şi Enache Jiru, administratori şi în fostul CA.

Noii administratori l-au numit marţi pe Micu în funcţia de director general. Micu a intrat recent şi în Consiliul de Administraţie al CFR Călători, ambele companii feroviare fiind deţinute de Ministerul Transporturilor.

După respingerea planului, directorul general, Dimitris Sophocleous, a anunţat că demisionează. Fosta conducere a CFR SA, selectată la începutul acestui an, în urma unui proces de recrutare a managementului privat, a acuzat factorul politic că este "disperat" să nu piardă controlul unei companii de stat şi a finanţărilor europene.

"Considerăm că în acest moment angajamentele luate de România în faţa instituţiilor financiare internaţionale sunt puse în pericol, alături de credibilitatea reprezentanţilor Guvernului în acest raport", se spune într-un comunicat transmis de fosta conducere a CFR SA.

Surse apropiate situaţiei au declarat pentru "Adevărul" că Dimitris Sophocleous a fost înlăturat de la conducerea companiei de stat la presiunile lui Relu Fenechiu, ministru Transporturilor, acesta fiind extrem de deranjat de planurile "îndrăzneţe" ale managerului privat. 

Noul director general al CFR, George Micu, a reluat procedurile de achiziţie publică a unor servicii de consultanţă şi asistenţă tehnică, în valoare totală de 120,85 milioane lei, blocate de fostul director Dimitris Sophocleous, potrivit Ministerului Transporturilor.

"Au fost deblocate şi transmise către ANRMAP procedurile de achiziţie a şase contracte de consultanţă şi asistenţă tehnică pentru proiecte feroviare, în valoare totală de 120.850.448 lei, prin semnarea declaraţiilor pe proprie răspundere de noul director general al CFR SA, George Micu. Procedura de achiziţie publică a acestor servicii a fost blocată la sfârşitul lunii martie, aproape trei săptămâni, de Dimitris Sophocleous, fostul manager al companiei, prin refuzul semnării declaraţiilor pe proprie răspundere, necesare pentru completarea documentaţiilor în vederea transmiterii la ANRMAP", se arată într-un comunicat al instituţiei.

Principalele două proiecte, din cele şase, se referă la supervizarea modernizării sectoarelor de cale ferată Coşlariu - Sighişoara (cu o valoare estimată la 68,1 milioane lei, fără TVA) şi Coşlariu - Simeria (47,19 milioane lei, tot fără TVA). Finanţarea este asigurată din fonduri de coeziune nerambursabile de la Comisia Europeană (85%) şi de la bugetul de stat (15%).

Lucian Isar, fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al CFR, demis luni, a declarat la Adevărul Live despre numirea lui Micu la şefia companiei că "probabil asta îl recomandă pe noul CEO, ştie să facă achiziţii". 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite