Excedentul bugetar a urcat la 0,9% din PIB. În primele cinci luni, veniturile au fost cu 6,3 miliarde de lei mai mari decât cheltuielile. Investiţiile au scăzut cu 26%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul a redus investiţiile cu aproape un miliard de lei în primele cinci luni
Guvernul a redus investiţiile cu aproape un miliard de lei în primele cinci luni

Bugetul general consolidat pe primele cinci luni ale anului 2015 s-a încheiat cu un excedent de 6,3 miliarde de lei, respectiv 0,9% din PIB. În primele patru luni ale anului, bugetul general consolidat înregistrase un excedent de şase miliarde de lei, respectiv 0,85% din PIB.

VENITURILE

Conform datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), veniturile bugetului general consolidat au însumat 93,16 miliarde de lei (13,3% din PIB) şi au fost cu 10,8% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

S-au înregistrat creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent la încasările din TVA (plus 17,5%), impozitul pe venit (plus 15,1%), venituri nefiscale (plus 19,2%) şi accize (plus 9,8%).

Încasările din contribuţii de asigurări sociale au scăzut doar cu 0,8% faţă de anul anterior, fiind influenţate de reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuţiilor angajatorilor, cât şi creşterea pe anul 2015 cu 0,5 puncte procentuale a cotei de contribuţie către pilonul II de pensii.

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat creşteri faţă de anul precedent la impozite şi taxe pe proprietate cu 3,5%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 7,1% şi venituri nefiscale cu 0,8%.

CHELTUIELILE

Potrivit MFP, cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 86,8 miliarde de lei, au crescut în termeni nominali cu 1,4% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, dar s-au diminuat cu 0,4 puncte procentuale ca pondere în PIB.

În structură, pe principalele titluri de cheltuieli s-au înregistrat reduceri în cazul cheltuielilor cu bunuri şi servicii (minus 3,8%) şi a celor cu subvenţiile (minus 2%).

O reducere semnificativă s-a înregistrat în cazul cheltuielilor cu dobânzile (minus 21,9%), ca urmare a sezonalităţii plăţilor şi a scăderii randamentelor la titlurile de stat.

Minus de aproape 26% la investiţii

„Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 7,3 miliarde de lei, respectiv 1,0% din PIB”, arată Ministerul Finanţelor, în nota privind execuţia bugetară.

De fapt, la cheltuielile de capital, care în primele cinci luni din 2015 au însumat 2,8 miliarde de lei (faţă de 3,8 miliarde de lei în aceeaşi perioadă din 2014), s-a îngeristrat un minus de 25,9%.

Pentru anul 2015, autorităţile române şi instituţiile financiare internaţionale au convenit un deficit bugetar de 1,83% din PIB.

Anul trecut, bugetul general consolidat a consemnat un deficit de 1,85% din PIB.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite