Cum poţi cere despăgubiri pentru întârzierea avionului sau anularea zborului. Care sunt paşii de urmat
0În ultima perioadă, tot mai multe companii aeriene îşi respectă cu dificultate programul de zbor, uneori chiar din cauza unor defecţiuni tehnice apărute în ultimul moment. În toate aceste cazuri şi chiar şi în cazul anulării zboruruilor, pasagerii au dreptul să ceară despăgubiri. În cele ce urmează vă prezentăm patru paşi simpli de urmat, în urma cărora puteţi primi despăgubirile.
Regulamentul UE privind drepturile pasagerilor aerieni precizează în mod clar paşii pe care o persoană căreia i-a întârziat sau i-a fost anulat zborul îi poate urma pentru a obţine despăgubiri.
Întârziere
Dacă zborul pleacă cu întârziere, aveţi dreptul la asistenţă, la rambursare şi la un zbor de întoarcere, în funcţie de durata întârzierii şi de distanţa zborului.
Dacă aţi ajuns la destinaţia finală cu o întârziere de peste 3 ore, aveţi dreptul la despăgubiri, cu excepţia cazului în care întârzierea a fost cauzată de circumstanţe extraordinare.
Compania aeriană trebuie să dovedească acest lucru furnizând, de exemplu, extrase din jurnalele de bord sau rapoarte referitoare la incidente. Compania trebuie să ofere aceste dovezi organismului naţional competent, precum şi pasagerilor vizaţi, în conformitate cu dispoziţiile naţionale privind accesul la documente.
Zbor anulat
Anularea se produce când:
- orarul iniţial de zbor a fost anulat şi sunteţi transferat către un alt zbor planificat
- avionul a decolat, dar a fost obligat să se reîntoarcă pe aeroportul de plecare şi aţi fost transferat către alt zbor
- avionul aterizează pe un aeroport care nu este destinaţia finală indicată pe bilet, cu două excepţii:
Aţi acceptat redirecţionarea (în condiţii de transport comparabile şi în cel mai scurt timp posibil) către aeroportul de destinaţie sau către orice altă destinaţie agreată de dumneavoastră. În acest caz, se consideră că a fost vorba de o întârziere, nu de o anulare.
Aeroportul de sosire şi aeroportul de destinaţie deservesc acelaşi oraş sau aceeaşi regiune. În acest caz, se consideră că a fost vorba de o întârziere, nu de o anulare.
Dacă zborul se anulează, aveţi dreptul la rambursare, redirecţionare sau revenire la locul de plecare, precum şi dreptul la asistenţă şi despăgubiri. Compania aeriană vă datorează despăgubiri dacă aţi fost informat în privinţa anulării cu mai puţin de 14 zile înainte de data planificată a zborului. Compania aeriană are obligaţia de a dovedi dacă şi când v-a informat personal în acest sens. Dacă nu o face, contactaţi autoritatea naţionalăpdfen pentru a primi asistenţă.
Totuşi, compania nu trebuie să plătească despăgubiri dacă poate dovedi că anularea este cauzată de circumstanţe extraordinare. Compania aeriană trebuie să dovedească acest lucru furnizând, de exemplu, extrase din jurnalele de bord sau rapoarte referitoare la incidente. Compania trebuie să ofere aceste dovezi organismului naţional competent, precum şi pasagerilor vizaţi, în conformitate cu dispoziţiile naţionale privind accesul la documente.
Un document tipărit sau electronic care să vă informeze despre drepturile pasagerilor transportului aerian trebuie să fie afişat clar la serviciul de check-in al aeroportului, la birourile de check-in şi on-line. Dacă vi s-a refuzat îmbarcarea, zborul a fost anulat, aţi plecat cu o întârziere de peste 2 ore sau aţi ajuns la destinaţia finală cu o întârziere mare, compania aeriană trebuie să vă înmâneze un document scris care să includă normele privind acordarea de despăgubiri şi asistenţă.
Pasul 1: Adresaţi o plângere companiei aeriene
Pasul 2: Adresaţi o plângere autorităţilor naţionale
Dacă nu primiţi răspuns din partea companiei aeriene în termen de 2 luni sau dacă nu sunteţi mulţumit de răspunsul primit şi consideraţi că vi s-au încălcat drepturile UE de pasager al transportului aerian, puteţi înainta o plângere, într-un interval rezonabil de timp, către autoritatea naţională relevantă din ţara în care a avut loc incidentul.
Autoritatea naţională trebuie să vă furnizeze un aviz juridic fără caracter obligatoriu cu privire la modul în care ar urma să fie tratată plângerea dumneavoastră.
Pasul 3: Faceţi apel la un mecanism de soluţionare alternativă a litigiilor sau la o entitate de soluţionare on-line.
Dacă nu sunteţi mulţumit de răspunsul primit din partea companiei aeriene, puteţi semnala cazul dumneavoastră unei entităţi de soluţionare alternativă a litigiilor. Dacă aţi cumpărat biletul pe internet, puteţi transmite plângerea prin intermediul platformei de soluţionare on-line a litigiilor.
Mecanismele de soluţionare alternativă a litigiilor şi de soluţionare on-line a litigiilor le sunt accesibile doar rezidenţilor din UE.
Pasul 4: Acţiuni în justiţie
Pentru zboruri între ţările UE (operate de o singură companie), puteţi introduce o cerere de despăgubire în baza normelor UE utilizând procedura europeană cu privire la cererile cu valoare redusă. Puteţi depune cererea fie în ţara în care aţi ajuns, fie în ţara din care aţi plecat. De asemenea, puteţi sesiza instanţa din ţara în care este înregistrată compania aeriană. Intervalele de timp pentru introducerea unei acţiuni în justiţie împotriva unei companii aeriene sunt definite de normele naţionale privind limitarea acţiunilor din fiecare ţară a UE.
De asemenea, puteţi consulta Centrul european al consumatoriloren din regiunea dumneavoastră pentru sfaturi pe probleme legate de drepturile pasagerilor transportului aerian.
Ce despăgubiri se acordă
În funcţie de durata întârzierii, pasagerii sunt eligibili la compensaţii între 250 şi 600 de euro/persoană, plus alte cheltuieli.
Pentru întârzieri de minim 3 ore, anulări sau refuz la îmbarcare în cazul plecărilor din România sau al companiilor aeriene înregistrate în Uniunea Europeană, pasagerii sunt îndreptăţiţi să primească între 250 şi 600 de euro/persoană, plus alte cheltuieli.
Topul companiilor aeriene cu cele mai multe întârzieri/anulări ale zborurilor
Pe timpul verii, Flightradar24.com estimează că, într-o zi obişnuită de vineri, la orele prânzului, în aer sunt aproximativ 16.000 de avioane care efectuează un zbor. Dintre toate acestea, aproximativ 60% din pasageri au avut sau urmează să aibă un zbor de conexiune, iar un procent covârşitor de 25% îşi pierd primul zbor, sau îl ratează pe al doilea.
În România, transportatorii Blue Air şi Tarom sunt lideri la capitolul întârzieri sau anulări de zboruri. Potrivit platformei locale https://intarziere.ro, în anul 2018 aceştia au identificat aproximativ 5.000 de cazuri eligibile pentru a obţine compensaţii financiare din partea operatorului aerian, conform Regulamentului 261/2004.
Din reclamaţiile analizate şi soluţionate, 49% aparţin transportatorilor români, Blue Air şi Tarom. Restul se împarte in Ryanair, Wizz Air, dar si transportatori cu zboruri mai puţin frecvente pe teritoriul ţării, precum Qatar Airways, flydubai, TAP, Vueling, Airfrance, KLM, Aeroflot, Turkish Airlines, Swiss Air, LOT sau British Airways.