Consiliul Concurenţei pregăteşte o analiză privind piaţa energiei termice şi va demara un studiu privind asigurările de viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Concurenţei va realiza un studiu privind asigurările de viaţă şi o analiză a funcţionării pieţei de energie termică la nivel naţional şi va finaliza şi o analiză privind serviciile Netcity, reţeaua metropilitană de comunicaţii din Bucureşti, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei.

„Vom avea un studiu privind asigurările de viaţă, iar în perioada următoare, sper la începutul anului viitor, o să lansăm o analiză privind funcţionarea pieţei de energie termică în ţară, sper s-o facem până vine căldura, cât încă e frig afară şi serviciile de termoficare sunt încă utilizate“, a afirmat luni Chiriţoiu la conferinţa o conferinţă pe teme de competiţie.

Recent, autorităţile au efectuat spargerea Elcen în trei entităţi, urmând ca centralele electro-termice din Bucureşti să fuzioneze cu RADET – distribuitorul de apă caldă şi caldură din Capitală, deţinut de către primărie, în vreme ce CET Palas – care alimentează Constanţa, va trece în subordine autorităţilor locale.

Sectorul energiei termice este caracterizat de mari probleme în toată ţara, după ce colapsul industriei a lăsat doar puţini consumatori conectaţi la sistem, astfel că acesta a devenit ineficient şi are pierderi mari. Sectorul este reglementat de către Agenţia Naţională de Reglementare  pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC).

Netcity să nu practice tarife mari

El a arătat că autoritatea va lansa în dezbatere în perioada următoare analiza privind Netcity, reţeaua metropolitană de comunicaţii care oferă integrat servicii de telecomunicaţii pentru municipalitatea Bucureşti şi terţi, subiect pe agenda Consiliului Concurenţei de câţiva ani.

El spune că serviciilor de genul Netcity nu ar trebui să li se permită practicarea unor preţuri prea mari, având în vedere faptul că sunt monopoluri şi au o putere foarte mare.

„Lucrurile merg în direcţia bună, dar uneori par să se fi împotmolit. Au mers în direcţia bună în sensul că avem un cadru legislativ care spune că ANCOM (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii - n.r.) este cel care trebuie să reglementeze, să stabilească tarifele care sunt percepute de servicii gen Netcity, care au o mare putere pe piaţă, deci nu funcţionează într-o piaţă concurenţială. Din păcate, mecanismul nu e perfect rodat, parte din lacune legislative, parte pentru că reglementatorul şi cei reglementaţi, în speţă autorităţile publice nu s-au obişnuit încă cu acest cadru legislativ“, a spus Chiriţoiu.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/adinavlad/elcen-radet" target="_blank">View the story "ELCEN RADET " on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite