Cetăţenii Republicii Moldova încălzesc străzile, nu propriile locuinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biomasa reprezintă o strategie pe termen mediu şi lung pentru Republica Moldova FOTO: Adevărul Moldova
Biomasa reprezintă o strategie pe termen mediu şi lung pentru Republica Moldova FOTO: Adevărul Moldova

Republica Moldova are nevoie de o reformă energetică bazată pe eficienţă energetică, deoarece cetăţenii fac o risipă mare de căldură prin neizolarea termică a propriilor locuinţe. Iar acest lucru se resimte în buzunarul populaţiei printr-un consum mai mare de energie.

George Georgocostas, expert în asistenţă tehnică SPSP Energy, a precizat în cadrul conferinţei „Asistenţă UE pentru Moldova în sectorul energetic, Realizări, Provocări şi progres ăn desfăsurare” că acest surplus de consum, cauzat de neizolarea corespunzatoare a locuinţelor, ar putea fi evitat. El a precizat că o astfel de abordare ar diminua dependenţa de importuri de energie şi, în acelaşi timp, ar scuti statul de un import mai mare de gaze. „Sunt familiarizat cu problemele energetice ale Republicii Moldova. Problema energetică se rezumă la faptul că cetăţenii consumă puţină energie pentru care achită preţuri ridicate. Piaţa europeană energetică este soluţia pentru Republica Moldova, dar acest deziderat se poate obţine doar prin armonizarea unui set de norme şi legi în cooperare cu Guvernul şi prin maximizarea resurselor locale de energie, adică resursele regenerabile”, a explicat Georgocostas.

Alexandru Ursul, manager al Proiectului Energie si Biomasă, a apreciat că biomasa reprezintă o strategie pe termen mediu şi lung pentru Republica Moldova de a diminua dependenţa de importuri. „Cum ne putem dezvolta când 30% din PIB se duce pe importul de energie? Biomasa reprezintă o alternativă viabilă pe care nu trebuie să o refuzăm în contextul actual când primul lucru pe agenda publică ar trebui să fie independenţa energetică prin producţia de energie din resursele locale”, a concluzionat Ursul.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite