Cine este Mihai-Viorel Fifor, senatorul propus de premierul Victor Ponta pentru postul de ministru al Transporturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai-Viorel Fifor are 45 de ani
Mihai-Viorel Fifor are 45 de ani

Premierul Victor Ponta i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de nominalizare a senatorului PSD Mihai Fifor, preşedinte al comisiei pentru transporturi şi energie, în funcţia de ministru al Transporturilor, au declarat surse guvernamentale citate de Mediafax.

Conforrm surselor citate, propunerea de nominalizare a noului ministru a fost transmisă vineri la Preşedinţie.
Joi, surse guvernamentale au declarat aceleiaşi agenţii că Fifor ar putea fi nominalizat de către premierul Victor Ponta pentru postul de ministru al Transporturilor.

Şeful Comisiei Nana

Mihai-Viorel Fifor, propus ministru al Transporturilor, are 45 de ani, este senator de Dolj, preşedintele Comisiei pentru transporturi şi energie şi conduce PSD Craiova din 2010. În martie 2014, Fifor a fost ales preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă privind terenurile de la Nana.

Fifor face parte şi din Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru aderarea României la spaţiul Schengen, din iulie 2013. În februarie 2013 a fost ales membru supleant în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

El a avut 66 de iniţiative legislative, 60 de luări de cuvânt în plenul Parlamentului şi 18 declaraţii politice.

În luna martie a acestui an, senatorul a fost audiat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în calitate de martor, în dosarul în care parlamentarul Gabriela Firea îl acuza pe fostul preşedinte Traian Băsescu de şantaj, urmărirea penală a acestuia din urmă fiind dispusă în aprilie 2014, de parchetul instanţei supreme, dar suspendată până la încheierea mandatului de preşedinte, în 21 decembrie.

Unica avere declarată: o casă în Işalniţa

Potrivit ultimei sale declaraţii de avere, actualizată la începutul lunii iunie, singurul bun pe care îl deţine Fifor este o casă de locuit în Işalniţa (Dolj), cu o suprafaţă de 150 metri pătraţi, pe care a cumpărat-o în anul 2005.

Pe de altă parte, figurează cu un credit ipotecar din anul 2006, în valoare de 17.170 de euro, scadent în anul 2031.

Fifor a obţinut anul trecut venituri de 59.628 lei din activitatea de senator şi 799 lei de la Universitatea din Craiova.

Înainte de începerea mandatului de senator, el a fost secretar al Comisiei pentru administraţia publică şi organizarea teritoriului.

Fifor şi-a început cariera în anul 1994, ca cercetător ştiinţific principal la Institutul de Cercetări socio-umane "C.S. Nicolăescu-Plopşor" din Craiova, unde a lucrat până în 2001.

În perioada 2001-2005 a condus Centrul judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din judeţul Dolj, iar apoi, timp de patru ani, a fost manager al Muzeului Olteniei din Craiova.

În anul 2009, Fifor a fost numit secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) şi tot pe parcursul acelui an şi-a început un nou mandat la muzeu, unde a stat până în mai 2012, când s-a întors pe poziţia de secretar de stat la MAI (în guvernarea Victor Ponta), pe care a deţinut-o până la alegerile din decembrie.

Doctor în antropologie socială

Fifor are o licenţă în Filosofie, terminând în 1994 Facultatea de Litere şi Istorie a Universităţii Craiova, iar după un an a dobândit un master în literatura română. În anul 2003, Fifor a devenit doctor în antropologie socială, tot la Universitatea Craiova.

Ulterior, el a urmat un masterat în Managementul Afacerii Publice la SNSPA (2007), iar în 2009 a studiat Managementul afacerilor interne, la Colegiul Naţional de Afaceri Interne al Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", precum şi Securitate şi bună guvernare, la Colegiul Naţional de Apărare.

Postul de ministru al Transporturilor este vacant de o săptămână, după ce Ioan Rus a demisionat în urma declaraţiilor sale referitoare la românii din străinătate.
Rus a declarat, la o emisiune la Digi 24, în contextul în care vorbea despre românii din străinătate şi despre cât câştigă aceştia muncind în construcţii, de exemplu, cu un salariu de 1.500 de euro, că "de banii ăştia copiii se fac golani acasă, iar nevasta curvă".

Ioan Rus a fost numit ministru al Transporturilor în iunie anul trecut.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri