Statele BRICS vor propria rezervă valutară

Statele BRICS vor propria rezervă valutară

Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, ţări emergente reunite sub titulatura BRICS, vor propune la summitul G20 crearea unor rezerve valutare comune care să le protejeze de volatilitatea pieţelor financiare, a anunţat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Ştiri pe aceeaşi temă

Reuniunea şefilor de stat şi guverne din cele mai influente state ale lumii se va deschide joi, 5 septembrie la St. Petersburg-

„Liderii noştri vor analiza punerea în practică a obiectivelor stabilite la summitul de la Durban din luna martie, referitoare la înfiinţarea unei bănci de dezvoltare a BRICS şi crearea unor rezerve valutare comune", a declarat Serghei Lavrov într-o conferinţă de presă.

„Aceste rezerve vor permite combaterea influenţei negative a fluctuaţiilor pieţelor valutare pentru economiile noastre", a adăugat şeful diplomaţiei ruse.

Preşedinţia sud-africană a apreciat la rândul ei că întâlnirea reprezentanţilor BRICS va fi consacrată în mod special noii bănci de dezvoltare şi mecanismului rezervelor valutare.

Ţările emergente, în special India şi Brazilia, se confruntă de la începutul acestui an cu depreciere accentuată a monedelor, investitorii revenind pe piaţa americană în anticiparea unor dobânzi mai mari.

Rezerva Federală a indicat în ultimele luni că ar putea începe din această toamnă reducerea achiziţiilor lunare de obligaţiuni în valoare de 85 de miliarde de dolari, odată cu consolidarea economiei.

În prezent, băncile centrale din anumite ţări mergente cumpără masiv monedă locală, pentru a le menţine valoarea.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările