Preţul micului dejun s-a scumpit cu 71% în ultimii 2 ani: cafeaua e cu 94% mai scumpă, iar carnea de porc cu 80%
0Costul produselor de bază care alcătuiesc un mic dejun obişnuit a crescut cu peste 70% în ultimii doi ani în Regatul Unit, potrivit celui mai recent indice al produselor de bază pentru micul dejun realizat de reţeaua socială de investiţii eToro.
Rata de creştere depăşeşte dramatic creşterea de 11% a Indicelui Preţurilor de Consum din Marea Britanie pe aceeaşi perioadă, ceea ce indică faptul că este posibil să mai apară şi alte probleme de preţ pentru consumatori, în timp ce companiile alimentare caută modalităţi de a-şi compensa costurile.
eToro Breakfast Commodity Index se bazează pe preţurile spot ale unui coş de nouă produse tipice pentru micul dejun - grâu, zahăr, cacao, ovăz, carne de porc, suc de portocale, cafea, lapte şi ceai. Din iulie 2020, indicele a crescut cu 71%, principalii factori care au cauzat această tendinţă de creştere fiind războiul din Ucraina, problemele legate de lanţul de aprovizionare la nivel mondial şi vremea nefavorabilă.
Ben Laidler, Global Market Strategist la eToro, a declarat: "Preţurile materiilor prime au crescut pe toate planurile de la pandemia Covid datorită haosului din lanţul de aprovizionare global, iar războiul din Ucraina nu a făcut decât să exacerbeze această situaţie. Adăugaţi acest lucru la vremea nefavorabilă care a afectat o serie de recolte în ultimul an şi veţi avea un cumul perfect de factori care fac ca alimentele care se pun pe masa la micul dejun să fie mult mai scumpe pentru companiile din domeniul alimentar.
O mare parte din aceste creşteri de preţuri sunt deja transferate consumatorilor, prin preţuri mai mari sau prin dimensiuni mai mici".
Sucul de portocale a înregistrat cea mai abruptă creştere de preţ dintre toate produsele din coşul pentru micul dejun, preţul său de bază crescând cu 124% în doi ani, în mare parte datorită unei recolte deosebit de slabe de portocale în SUA, cauzată de vremea nefavorabilă şi de boli.
Preţul cafelei a crescut, de asemenea, vertiginos, cu 94% în aceeaşi perioadă, din nou ca urmare a vremii nefavorabile din principalele ţări producătoare, cum ar fi Brazilia, precum şi datorită problemelor cu lanţurile de aprovizionare la nivel mondial. Nu la mare distanţă, preţul cărnii de porc a sărit cu 80% faţă de iulie 2020 - o tendinţă considerată a fi rezultatul creşterii costurilor de transport şi a costurilor forţei de muncă.
În timp ce preţul fiecărui articol din Indicele de produse de bază pentru micul dejun al eToro a crescut în ultimii doi ani, cacaua a înregistrat cea mai modestă creştere, cu doar 7%, preţul culturii fiind afectat negativ de un surplus de ofertă în timpul pandemiei Covid.