Japonia are cel mai ridicat deficit comercial din istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exporturile Japoniei au dezamăgit, în timp ce importurile au crescut considerabil. FOTO: Reuters
Exporturile Japoniei au dezamăgit, în timp ce importurile au crescut considerabil. FOTO: Reuters

Strategia economică aplicată de oficialii de la Tokio au reuşit să impulsioneze consumul intern şi importurile, dar exporturile statului au dezamăgit. Japonia a înregistrat astfel un deficit comercial în valoare de 48 de miliarde de dolari în prima jumătate a acestui an, cu 66,1% mai mare faţă de aceaşi perioadă din 2012.

Japonia a înregistrat cel mai ridicat deficit comercial (diferenţa dintre valoarea importurilor şi cea a exporturilor) din istoria statului cu a treia economie ca mărime din lume, arată datele publicate miercuri de Ministerul Finanţelor de la Tokio. 

Importurile statului au înregistrat o creştere considerabilă, în mare parte datorită consolidării consumului intern după ce a fost pusă în aplicare strategia economică elaborată de premierul Shinzo Abe. 

În perioada similară din 2012, Japonia a înregitrat un excedent comercial în valoare de 560 de milioane de dolari. În iunie, exporturile au avut o rată anuală de creştere de doar 7,4% - analiştii se aşteptau la 12%. 

Unul dintre principalii piloni ai acestei strategii a fost deprecierea forţată a yenului, moneda naţională a Japoniei, printr-o serie de operaţiuni ale băncii centrale. Pe termen mediu şi lung, un yen mai slab va impulsiona exporturile Japoniei, însă efectul imediat este scumpirea accentuată a bunurilor importate. 

Până acum, cursul slab al yenului a ajutat la impulsionarea livrărilor japonezilor către SUA, dar nu a avut acelaşi efect şi pentru Europa şi China, celelalte două pieţe de importanţă majoră pentru exportatorii din Japonia.

„Este greu să ne imaginăm că Japonia va începe să înregistreze excedent comercial într-un ritm sustenabil anul acesta sau anul viitor”, explică pentru „The Wall Street Journal” Yoshima Maruyama, economist-senior în cadrul concernului de trading Itochu Corp.

Analiştii adaugă că adâncirea deficitului comercial al Japoniei este cauzată şi de relocarea punctelor de producţie din Japonia în alte state din Asia. Atfel, o bună parte din importorile Japoniei sunt, de fapt, produse de companiile japoneze în străinătate. 

În ultimele luni, importurile de haine din China şi de maşini din Germania au crescut considerabil în Japonia. Cererea pentru bunuri şi produse de lux a crescut pe fondul câştigurilor semnificative înregistrate pe piaţa de capital din Japonia. 

„Ne aşteptam să vedem o creştere mai mare a exporturilor, dar rezultatele ar putea indica faptul că economia globală nu a intrat pe un făgaş clar de revenire”, explică Hideki Matsumura, economist-senior în cadrul Institutului de Cercetări din Japonia. „Institutul nostru se aşteaptă acum ca deficitul să se transforme în excedent cândva anul viitor”, a adăugat el. 

Pentru a combate criza economică, banca centrală niponă a decis să aplice o vreme măsuri similare celor aplicate în SUA, adică tipărirea şi injectarea de bani în piaţă. Programul s-a reflectat însă imediat în rata inflaţiei, care a crescut semnificativ într-o perioadă relativ scurtă. 

CITEŞTE MAI MULT


Peşte puternic radioactiv, pescuit la câteva zeci de kilometri de Fukushima

Un lup de mare, pescuit în largul prefecturii Ibaraki, la câteva zeci de kilometri de Fukushima, prezenta un nivel de radioactivitate considerat inedit până în prezent pentru un peşte din această specie, de zece ori mai mare decât limita autorizată în Japonia, a anunţat prefectura, relatează AFP.


FOTO VIDEO 30.000 de lămpi pentru cei morţi: în Japonia a început Festivalul Mitama

Festivalul se organizează în fiecare an, la jumătatea lunii iulie, pentru a-i onora pe cei morţi. O atenţie deosebită se acordă ceremoniilor de la altarul Yasukuni din Tokio, unde sunt amintiţi peste 2,4 milioane de japonezi care şi-au dat viaţa pentru ţară.


S-a schimbat topul puterilor economice mondiale: Rusia a devansat Germania

Rusia a urcat pe a cincea poziţie în topul celor mai mari economii din lume, în timp ce Germania a căzut pe locul şase, potrivit unui raport realizat de Banca Mondială.


Yakuza, cea mai mare grupare infracţională din Japonia, publică o revistă dedicată mafioţilor

Mafia din Japonia, cunoscută sub numele de yakuza, a publicat recent o revistă destinată doar membrilor ei, în paginile căreia se regăsesc chiar şi poezii sau fragmente din jurnalele celor mai renumiţi mafioţi.


Eroul de la centrala nucleară Fukushima din Japonia a murit de cancer la doi ani după dezastrul nuclear

Masao Yoshida, inginerul din Japonia care a gestionat centrala atomică Fukushima-Daiichi imediat după dezastrul nuclear din martie 2011, a murit de cancer, la vârsta de 58 de ani. Yoshida este considerat un erou în ţara insulară pentru că a reuşit să prevină „o triplă catastrofă nucleară”, relatează „The Guardian”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite