Cel mai rapid avion de pasageri din lume a devenit supersonic. Bombardier anunţă că Global 8000 va intra în serviciu în 2025

Cel mai rapid avion de pasageri din lume a devenit supersonic. Bombardier anunţă că Global 8000 va intra în serviciu în 2025

FOTO: Bombardier Aviation via CNN

Producătorul canadian de avioane Bombardier a anunţat luni lansarea noii sale aeronave supersonice destinate mediului de afaceri. Compania a declarat că aeronava Global 8000, aflată în curs de dezvoltare, va fi „proiectată special pentru a fi cea mai rapidă şi pentru a avea cea mai lungă rază de acţiune din lume”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cu o capacitate de până la 19 pasageri, o autonomie de 14.800 de kilometri şi o viteză maximă de Mach 0,94  (Mach-ul este o unitate de măsurare a vitezei în funcţie de viteza sunetului.  Mach 1 reprezintă viteza sunetului), viitorul avion este aşteptat să intre în serviciu în 2025, potrivit unui comunicat al companiei Bombardier. 

Vestea vine după ce un vehicul de testare Global 7500 a spart bariera sunetului în timpul unui zbor demonstrativ în mai anul trecut, atingând viteze de peste Mach 1,015 , relatează CNN. 

Aeronava, însoţită de un avion de urmărire NASA F/A-18, a devenit, de asemenea, primul avion de pasageri care a zburat supersonic cu combustibil pentru aviaţie sustenabil (SAF), spun reprezentanţii Bombardier.

„Global 8000 valorifică atributele remarcabile ale aeronavei Global 7500, oferind clienţilor noştri un avion emblematic al unei noi ere”, a declarat Éric Martel, preşedinte şi CEO Bombardier, într-un comunicat publicat luni.

După mai mult de două decenii de la retragerea Concorde, Global 8000 este doar una dintre numeroasele evoluţii în eforturile de a creşte viteza aeronavelor de pasageri. 

FOTO: Bombardier Aviation via CNN

Anul trecut, United Airlines a anunţat că ar putea oferi rute supersonice încă din 2029, după ce a încheiat un acord pentru cumpărarea a 15 avioane supersonice.

Între timp, Boom Supersonic, cu sediul în Colorado, a finalizat testele la sol pe X-B1, aeronava prototip pentru avionul său Overture, care ar zbura cu o viteză de Mach 2.2.  Acesta a fost conceput pentru a găzdui între 65 şi 88 de persoane şi îşi propune să efectueze peste 500 de rute, în principal transoceanice.  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările