Cel mai rapid avion de pasageri din lume a devenit supersonic. Bombardier anunţă că Global 8000 va intra în serviciu în 2025

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Bombardier Aviation via CNN
FOTO: Bombardier Aviation via CNN

Producătorul canadian de avioane Bombardier a anunţat luni lansarea noii sale aeronave supersonice destinate mediului de afaceri. Compania a declarat că aeronava Global 8000, aflată în curs de dezvoltare, va fi „proiectată special pentru a fi cea mai rapidă şi pentru a avea cea mai lungă rază de acţiune din lume”.

Cu o capacitate de până la 19 pasageri, o autonomie de 14.800 de kilometri şi o viteză maximă de Mach 0,94  (Mach-ul este o unitate de măsurare a vitezei în funcţie de viteza sunetului.  Mach 1 reprezintă viteza sunetului), viitorul avion este aşteptat să intre în serviciu în 2025, potrivit unui comunicat al companiei Bombardier. 

Vestea vine după ce un vehicul de testare Global 7500 a spart bariera sunetului în timpul unui zbor demonstrativ în mai anul trecut, atingând viteze de peste Mach 1,015 , relatează CNN. 

Aeronava, însoţită de un avion de urmărire NASA F/A-18, a devenit, de asemenea, primul avion de pasageri care a zburat supersonic cu combustibil pentru aviaţie sustenabil (SAF), spun reprezentanţii Bombardier.

„Global 8000 valorifică atributele remarcabile ale aeronavei Global 7500, oferind clienţilor noştri un avion emblematic al unei noi ere”, a declarat Éric Martel, preşedinte şi CEO Bombardier, într-un comunicat publicat luni.

După mai mult de două decenii de la retragerea Concorde, Global 8000 este doar una dintre numeroasele evoluţii în eforturile de a creşte viteza aeronavelor de pasageri. 

Avion supersonic Global 8000 foto Bombardier Viation via CNN
Avion supersonic Global 8000 foto Bombardier Viation via CNN

FOTO: Bombardier Aviation via CNN

Anul trecut, United Airlines a anunţat că ar putea oferi rute supersonice încă din 2029, după ce a încheiat un acord pentru cumpărarea a 15 avioane supersonice.

Între timp, Boom Supersonic, cu sediul în Colorado, a finalizat testele la sol pe X-B1, aeronava prototip pentru avionul său Overture, care ar zbura cu o viteză de Mach 2.2.  Acesta a fost conceput pentru a găzdui între 65 şi 88 de persoane şi îşi propune să efectueze peste 500 de rute, în principal transoceanice.  

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite