Bloomberg: Turcia investighează originea cerealelor de la bordul navei ruseşti care transporta cereale ucrainene

Bloomberg: Turcia investighează originea cerealelor de la bordul navei ruseşti care transporta cereale ucrainene

Foto: Twtter

Autorităţile turce au demarat o investigaţie privind originea cerealelor de la bordul navei de marfă Jibek Joly, care a ancorat pe 1 iulie în apropierea portului turc Karasu de la Marea Neagră, a transmis Bloomberg, citând oficiali turci.

Potrivit agenţiei Bloomberg, nava este în prezent ancorată în portul Karasu, unde va rămâne până când autorităţile turce vor afla originea şi parcursul încărcăturii. În acelaşi timp, aşa cum a subliniat unul dintre interlocutorii agenţiei, Ankara este precaută cu privire la situaţia navei, deoarece acţionează ca intermediar în negocierile dintre Moscova şi Kiev privind crearea unui coridor sigur pentru exportul de cereale ucrainene. El a mai menţionat că o întâlnire dedicată problemei cerealelor cu participarea Turciei, Rusiei, Ucrainei şi ONU ar putea avea loc „deja săptămâna viitoare”.

Nava de marfă uscată „Jibek Joly”, potrivit ambasadorului Ucrainei la Ankara Vasily Bodnar, a fost reţinută în Turcia la solicitarea Kievului, care consideră că nava sub pavilion rusesc transportă cereale ucrainene. Potrivit părţii ucrainene, nava a părăsit Berdiansk, situat în regiunea Zaporojie. Administraţia militaro-civilă a regiunii nu a confirmat sau infirmat aceste afirmaţii.

Un reprezentant al vămii turceşti nu a comentat situaţia, dar o sursă TASS din Karasu a spus că Jibek Joly  aşteaptă de la 1 iulie permisiunea de a intra în port, pe care nu a primit-o încă. Ambasada Rusiei la Ankara a declarat că partea turcă nu a sesizat oficial misiunea diplomatică cu privire la reţinerea navei.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că marfa de la bordul Jibek Joly face obiectul unui contract între Tallinn şi Ankara.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările