Şeful FMI avertizează: exemplul reformelor din Cipru se poate repeta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Christine Lagarde, şeful FMI, cere decizii ferme pentru redresarea zonei euro.                 FOTO: Reuters
Christine Lagarde, şeful FMI, cere decizii ferme pentru redresarea zonei euro.                 FOTO: Reuters

Christine Lagarde, şeful Fondului Internaţional Monetar, s-a adresat joi autorităţilor europene cerând urgentarea reformei sistemului bancar, restructurare care ar putea duce la închiderea unor grupuri bancare, potrivit agenţiei de ştiri France Presse.

Zona euro, puternic zdruncinată de criza datoriilor, a înregistrat numeroase progrese, printre care se numără înfiinţarea Mecanismului European de stabilitate, care reprezintă fondul de salvare pentru cei 17 membri ai blocului euro. Cu toate acestea, oficialul european a subliniat că mai sunt necesare încă multe schimbări esenţiale pentru a recâştiga stabilitatea zonei euro.

Şeful FMI a explicat că eforturile insuficiente orientate dedicate consolidării băncilor comerciale a împiedicat noua politică monetară să obţină rezultatul sperat, acela de a aduce preţul creditelor la o valoare accesibilă debitorilor.

Aşadar, prioritatea trebuie să rămână curăţenia sistemului bancar prin recapitalizare, restructurare sau, atunci când este necesar, închiderea unor bănci”, a adăugat Lagarde în cadrul unui discurs în faţa membrilor Clubului Economic din New York, joi.

În zona euro s-a creat deja un precedent, după ce oficialii ciprioţi au acceptat restructurări ale sistemului bancar din ţară, ceea ce a dus la închiderea celei de-a doua cea mai mare bancă din ţară, Laiki. Miza acordului internaţional era primirea unui împrumut de salvare care previne colapsul financiar al ţării insulare.

Situaţia din Cipru este asemănătoare multor alte ţări care se situează la periferia zonei euro, acestea fiind suferind de pe urma capitalizării insuficiente şi care se confruntă cu prea multe credite neperformante, potrivit lui Lagarde.

Declaraţiile au fost făcute cu doar câteva zile înainte de lansarea celor mai recente previziuni economice mondiale; şeful FMI a precizat că nu se aşteaptă la creşteri mai mari decât cele înregistrate în anul 2012.

Concluzia este că avem nevoie de un sistem financiar global care poate garanta stabilitate şi creştere”, a adăugat Lagarde.


Alte articole asemănătoare:

Curtea Constituţională din Portugalia pune în pericol respectarea acordului de urgenţă încheiat cu UE şi FMI

portugalia steag criza shutter

Guvernul de la Lisabona a criticat duminică Instanţa Supremă din Portugalia din cauza hotărârilor care au creat „dificultăţi serioase”  în îndeplinirea condiţiilor prevăzute în împrumutul internaţional de 78 de miliarde de euro. Curtea Constituţională din Portugalia a respins mai multe măsuri de austeritate care aveau scopul de a îndeplini obiectivele de reducere a deficitului bugetar.


Banca FOTO pesatalk

Comisarul european Olli Rehn a declarat că deponenţii cu sume importante ar putea suferi pierderi viitoare în cazul în care se va produce colapsul unei instituţii bancare, după cum prevede o nouă directivă a Uniunii Europene, în prezent aflată faza de elaborare, informează CNBC.


image

Austeritatea pur şi simplu nu funcţionează, iar Germania ar trebui să se gândească serios să părăsească uniunea monetară, a explicat miliardarul George Soros într-un discurs susţinut marţi la Frankfurt.


image

Gospodăriile din Germania sunt printre cele mai sărace din zona euro, cel puţin pe hârtie, cu o avere medie netă de 195.000 euro, în timp ce populaţia din ţările din sudul Europei, precum Italia, Spania şi Cipru, dar şi Franţa, are active mai mari, arată un sondaj al Băncii Centrale Europene (BCE).


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite