Burduja, aviz favorabil pentru Ministerul Energiei. „România se confruntă cu o trilemă energetică”

0
Publicat:

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Energiei, Sebastian Burduja, a primit miercuri aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului.

Sebastian Burduja
Sebastian Burduja a primit aviz favorabil pentru funcția de ministru al Energiei

Membrii comisiilor de specialitate au avizat nominalizarea lui Burduja pentru portofoliul de la Energie cu 38 voturi "pentru", 17 voturi "împotrivă" şi nicio abţinere.

Ministrul propus a subliniat că două argumente din CV-ul său îl recomandă pentru această funcţie, respectiv pregătirea sa ca economist şi experienţa în relaţii internaţionale.

"Aveţi o scurtă prezentare a parcursului meu profesional. Sunt economist, sunt doctor în economie la ASE Bucureşti, am licenţă şi masterat la Standfort şi Harvard, în Statele Unite, în economie şi, de asemenea, în administraţia publică. Am fost secretar de stat la Ministerul de Finanţe în 2019-2020. Coleg al dumneavoastră, deputat, din 2020 şi, din mai 2022, ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Cred că sunt două argumente principale din CV-ul meu care mă recomandă pentru această poziţie. Pe de o parte, pregătirea ca economist, pentru că eu consider că sectorul energetic este motorul principal al economiei unui stat, şi am văzut cu toţii asta cu atât mai mult în perioada recentă, şi, pe de altă parte, experienţa în relaţii internaţionale, pentru că discutăm despre un sector care este tot mai interconectat, care depinde de relaţiile pe care România poate şi trebuie să şi le stabilească la nivel internaţional, de la Azerbaidjan până la parteneriatul strategic cu Statele Unite, Canada ş.a.m.d", a spus Burduja.

Pe de altă parte, în opinia sa, România se confruntă cu o trilemă energetică, deoarece avem trei deziderate care nu se pot îndeplini întotdeauna în același timp: siguranță - în care ne asigurăm securitatea, resurse energetice; energie verde - o energie cât mai curată, și competitivitate -un preț al energiei cât mai redus. „România are principala datorie de a-și asigura securitatea energetică pentru cetățenii ei. Asta înseamnă că trebuie să insistăm pe producția autohtonă de energie din surse diversificate și, de asemenea, pe acces la surse externe cât mai diverse, pentru a nu depinde de un singur furnizor”, a spus Burduja.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite