Boloș, despre pensiile speciale: Sunt de obrăznicie. Se discută despre impozitarea pensiilor nesimțite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Investițiilor, Marcel Boloș, a vorbit despre reforma pensiilor asumată prin PNRR, spunând că sunt situații de obrăznicie care ar trebui rezolvate prin impăozitarea pensiilor nesmințite.

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene
Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Foto gov.ro

El a menționat la emisiunea Profit TV că aceste situații sunt de obrăznicie și că aceste inginerii existente în sistemul de pensii speciale puteau fi rezolvate la vremea la care s-au legiferat prin impunerea unui cuantum maxim al pensiei speciale și nu se ajungea în acest situații.

Pensia de care beneficiază să nu fie mai mare decât salariul în plată. Aceste situații, chiar dacă o să fiu criticat, sunt de obrăznicie, nu cred că fac parte dintr-un lucru pe care oamenii să îl considere ca fiind normal. Aceste inginerii, cele existente în sistemul de pensii speciale, puteau fi rezolvate la vremea la care s-au legiferat prin impunerea unui cuantum maxim al pensiei speciale și nu ajungeam în acest situații”, a spus el.

MInistrul a dat și alte exemple, și s-a referit la „includerea în salariul de bază a unor prime de concediu, a unor sporuri care sunt pe ultima sută de metri date, tot felul de concedii de odihnă neplătite pentru ca în ultima lună, acest salariul să fie baza pentru calcului pensiei speciale și să ajungi din nou la aceeași aberație în care pensia este mai mare decât salariul”.

Reglementarea bazei de calcul pentru toată lumea la fel, pentru că într-o lege specială ai o modalitate de calcul, în alta ai altă modalitate de calcul. Disciplina aceasta trebuia să o avem mai demult”, a mai spus el.

„Orice pensie care depășește salariul președintelui României trebuie supraimpozitată”

Ministrul a mai afirmat că în privința "pensiilor obraznice, nesimțite", trebuie găsit un sistem de impozitare sau de contribuție la fondul de solidaritate pentru sărăcie. El a precizat că, în opinia sa, ”orice pensie care depășește salariul președintelui României se încadrează în această categorie a pensiilor care trebuie supraimpozitate” și a adăugat că nu se vor desființa pensiile speciale.

”În privința pensiilor obraznice, nesimțite, trebuie să le găsim un sistem de impozitare sau de contribuție la fondul de solidaritate pentru sărăcie, este și aceasta o alternativă, depinde care va fi forma. Că va fi impozitare sau că va fi contribuție specială, că se va crea acest fond, alternativele de discuție care sunt dezbătute la nivelul Comisiei cam acestea sunt, pe fon trebuie rezolvată problema acestor pensii nesimțite”, a spus ministrul.

Întrebat ce înțelege prin pensii nesimțite, ministrul a răspuns: ”Care depășește un anumit prag valoric”.

”O primă cifră care îmi vine în mine, îmi asum, orice pensie care depășește salariul președintelui României mi se pare că se încadrează în această categorie a pensiilor care trebuie supraimpozitate”, a afirmat Boloș. El a precizat că ”ce trebuie să se înțeleagă este că practic se discută despre impozitarea acestor pensii nesimțite, că se discută despre această așezare în normalitate a modalității de calcul a pensiilor speciale și nu se desființează pensiile speciale”.

”Acestea sunt informațiile pe care trebuie să le avem în vedere și nu să creăm panică printre beneficiarii pensiilor speciale”, a mai afirmat Boloș.

BM spune că doar pensiile militare nu sunt pensii speciale

Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene a ținut să precize că, potrivit Raportului Băncii Mondiale, pensiile militare sunt excluse din pachetul acesta de măsuri.

”Așa cum arată raportul, spune raportul că nu trebuie să venim cu măsuri care să privească încadrarea acestora în așa zisa normalitate”, a afirmat el.

Boloș a ținut să mai arate că în raport, pensiile din Ministerul de Interne, pensiile din sistemul de ordine publică sunt incluse în categoria pensiilor speciale, ”Aceasta este opinia dumnealor, eu nu fac decât să prezint această opinie”, a mai afirmat el.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite