PNDR 2016: Cum se accesează fondurile europene destinate afacerilor neagricole din mediul rural

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând de joi, 28 iulie, ora 9.00, şi până la data de 30 noiembrie, ora 16.00, agricultorii pot depune cereri de finanţare în cadrul a două submăsuri din Programul National de Dezvoltare Rurală (PNDR), prin care UE alocă bani nerambursabili pentru proiecte de investiţii în activităţi neagricole derulate în mediul rural.

Solicitanţii au la dispoziţie în acest an, pentru cele două submăsuri, 158 de milioane de euro.

Vă prezentăm, în continuare, principalele caracteristici ale celor două Submăsuri PNDR de finanţare destinate mediului rural.

Submăsura 6.4. - Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole

Obiective:
- Stimularea mediului de afaceri din mediul rural, contribuind la creşterea numărului de activităti non-agricole desfăsurate în zonele rurale;
- Dezvoltarea activitătilor non-agricole existente; crearea de locuri de muncă, creşterea veniturilor populaţiei rurale şi diminuarea disparitătilor dintre rural şi urban.

Beneficiari:
- Microîntreprinderile şi întreprinderile mici existente din spaţiul rural;
- Microîntreprinderile şi întreprinderile mici nou-înfiinţate din spaţiul rural, care fac dovada cofinanţării;
- Fermierii sau membrii unor gospodării agricole care îşi diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activităti non-agricole în cadrul întreprinderii deja existente încadrabile în microîntreprinderi şi întreprinderi mici.

Investiţii eligibile
Agricultorii pot obţine până la maximum 200.000 euro pe proiect pentru activităţi meşteşugăreşti (activităţi de artizanat şi alte activităţi tradiţionale non-agricole – olărit, brodat, prelucrare manuală a fierului, lânii, lemnului, pielii), investiţii pentru producerea si comercializarea produselor non-agricole (produse textile, îmbrăcăminte, articole de marochinărie, articole de hârtie şi carton, chimice, farmaceutice), investiţii asociate cu industria metalurgică (fabricarea de construcţii metalice, maşini, utilaje şi echipamente), investiţii legate de furnizarea de servicii.

Cererile de finanţare se depun online pe pagina oficială a AFIR (afir.info).

Valoarea sprijinului nerambursabil va fi de maximum 90% din costul total al proiectului:
- nu va depăşi 200.000 de euro/beneficiar pe trei ani fiscali
- va respecta prevederile Regulamentului 1407/2013 cu privire la sprijinul „de minimis“.

Submăsura 6.2 - Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale

Obiective:
- Crearea de noi activităti neagricole, în special, pentru fermierii de mici dimensiuni sau membrii familiilor lor şi în general, pentru micii intreprinzători din mediul rural;
- Diversificarea economiei rurale prin creşterea numărului de microîntreprinderi şi întreprinderi mici în sectorul non-agricol, dezvoltarea serviciilor şi crearea de locuri de muncă în spaţiul rural;
- Încurajarea menţinerii şi dezvoltării activitătilor tradiţionale.

Beneficiari:
- Fermierii sau membrii unei gospodării agricole din spaţiul rural, care îşi diversifică activitatea prin înfiinţarea unei activităti non-agricole pentru prima dată;
- Persoanele fizice neautorizate nu sunt eligibile;
- Microîntreprinderi şi întreprinderile mici din spaţiul rural, care îşi propun activităti non-agricole pe care nu le-au mai efectuat până la data aplicării sprijinului
- Microîntreprinderi şi întreprinderi mici noi, înfiinţate în anul depunerii cererii de finanţare sau cu o vechime de maximum trei ani fiscali, care nu au desfăşurat activităţi pană în momentul depunerii proiectului (start-upuri).

Investiţiile eligibile
Investiţiile eligibile în cadrul acestei submăsuri pot asigura înfiinţarea şi dezvoltarea de microîntreprinderi şi întreprinderi mici în sectorul non-agricol din zonele rurale. Ca tipuri de investiţii, acestea pot fi: fabricarea produselor textile şi a încălţămintei, prelucrarea lemnului, producţia şi furnizarea de energie electrică, activităţi de servicii informatice, activităţi de creaţie şi interpretare artistică, activităţi de design specializat etc.

Sprijinul nerambursabil:
 • va fi acordat sub formă de primă în două tranşe astfel:
 – 70% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanţare;
 – 30% din cuantumul sprijinului se va acorda cu condiţia implementării corecte a Planului de Afaceri fără a depăşi 5 ani de la data semnării Deciziei de Finanţare.
 • va fi în valoare de:
 – 70.000 de euro/proiect în cazul activitătilor de producţie, servicii medicale, sanitar-veterinare şi de agroturism
 – 50.000 de euro/proiect în cazul altor activităţi.

Pragurile de calitate lunare pentru sesiunea actuală:
- 60 de puncte pentru perioada 28.07-31.08.2016
- 45 de puncte pentru perioada 01.09-30.09.2016
- 30 de puncte pentru perioada 01.10-31.10.2016
- 15 puncte pentru perioada 01.11-30.11.2016

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite