BCR a pierdut şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un proces pe clauze abuzive. Dobânda trebuie „negociată“ cu clientul

BCR a pierdut şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un proces pe clauze abuzive. Dobânda trebuie „negociată“ cu clientul

Banca Comercială Română (BCR) a pierdut şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) un proces privind clauzele abuzive. Instanţa a descoperit că dobânda variabilă, care folosea un indice intern al băncii, este ilegală şi a dispus înlocuirea cu o dobândă „negociată“, după ce instanţele inferioare au eliminat total atât dobânda, cât şi comisioanele.

Rata inflaţiei a atins în februarie un nou nivel minim - 1,05%. Ouăle, uleiul şi zahărul s-au ieftinit, cartofii, fasolea şi fructele proaspete s-au scumpit

Rata inflaţiei a atins în februarie un nou nivel minim - 1,05%. Ouăle, uleiul şi zahărul s-au ieftinit, cartofii, fasolea şi fructele proaspete s-au scumpit

Preţurile de consum au crescut cu 0,3% în februarie comparativ cu luna ianuarie a acestui an, astfel că rata anuală a inflaţiei a ajuns la 1,05%, un nou nivel minim, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Preţurile de consum au urcat în primele două luni ale acestui an cu 1,18%, pe fondul scumpirilor cu 1,16% la produsele alimentare, cu 1,22% la mărfurile nealimentare, respectiv cu 1,13% la servicii.

Leul pierde din nou teren, pe fondul tensiunilor din Ucraina. Cotaţia oficială de azi, 4,5169 lei/euro, este cu 0,4% sub cea de vineri | vladimir putin

Leul pierde din nou teren, pe fondul tensiunilor din Ucraina. Cotaţia 
oficială de azi, 4,5169 lei/euro, este cu 0,4% sub cea de vineri

Şedinţa de ieri de tranzacţionare a debutat cu o tendinţă clară de depreciere a leului faţă de euro, de la 4,50 la 4,52 lei/euro, apoi cotaţiile monedei naţionale au rămas uşor sub 4,52 lei/euro în prima parte a sesiunii interbancare, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a publicat un curs de referinţă cu 1,74 bani mai mare, de 4,5169 lei/euro.

România a stabilit, indirect, printr-un act normativ, ceea ce cu câteva zile în urmă un oficial al ANRM afirma, bursa de gaze din România este complet imatură, pecetluind subordonarea referenţială a României la Bursa de Gaze la Viena, dar dând şi un semnal de neîncredere faţă de Bursa de Gaze din România (pentru că dacă nici statul nu are încredere în ea de ce ar avea altcineva).

acum 5 luni · comentarii (0)

Moneda virtuală a încetat a mai fi o simplă revelaţie, reuşind în cei opt ani de la lansare să contrazică toate predicţiile negative. La început o utopie atât tehnologică, cât şi financiară, astăzi bitcoin-ul intră într-o nouă eră: era BLOCKCHAIN. Vom vedea în rândurile ce urmează despre ce este vorba.

acum 11 luni · comentarii (2)

Doamne Dumnezeule! Dacă banii mei de pensie au ajuns să fie vămuiţi de mâinile doamnei Lia Olguţa Vasilescu înseamnă că hazardul moral din ţara asta chiar a atins Everestul. Toate discuţiile astea despre Pilonul 2 mă duc cu gândul că este mai bine să sper să nu mai apuc anii bătrâneţii decât să ajung să ies în stradă la 33 de ani ca să-mi apăr cu dinţii viitoarea pensie.

acum 1 an · comentarii (37)

Creditele doar cu cash colateral sunt o surpriză pentru cei care pătrund pentru prima dată în sistemul bancar românesc. Încă de la sfârşitul anilor ’90 era surprinzător să întâlneşti credite în care colateralul reprezenta chiar şi 140% din suma creditului (pentru a acoperi rezervă minimă de la acea vreme). În timp, justificările raţionale pentru o astfel de practică au evoluat.

acum 2 ani · comentarii (1)

Unii amintesc că BNR a ratat ţinta de inflaţie (cu marje) în anii recenţi. Dar a ignora şocurile externe este nedrept - multe bănci centrale au fost în această situaţie. „Şocul intern” de la jumătatea lui 2015 (scăderea dramatică a TVA la alimente) este de pus la socoteală – aşa cum a fost în sens invers şocul creşterii TVA la 24%.

acum 2 ani · comentarii (11)

SCURTĂ FIŞĂ BIOGRAFICĂ. Dacă veţi scotoci prin canalele de comunicare ale Parlamentului, ca să găsiţi Legea Marii Prudenţe, efortul va fi zadarnic. Documentul, în acte, are altă denumire: LEGE privind Supravegherea Macroprudenţială a Sistemului Financiar Naţional. Şi consfinţeşte înfiinţarea, în România, a Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială.

acum 2 ani · comentarii (10)