Dragnea îşi aminteşte cu nostalgie de vremea când era ministru al Dezvoltării: Atunci am imaginat PNDL, acum primarii au 10 miliarde de lei la dispoziţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
liviu dragnea

Şeful PSD, Liviu Dragnea, îşi aminteşte cu nostalgie vremea când era ministru al Dezvoltării, susţinând că atunci a „imaginat” PNDL, iar acum, primarii şi universităţile au la dispoziţie 10 miliarde de lei pentru dezvoltare, bani alocaţi prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii.

„Când eram ministrul dezvoltării am imaginat PNDL pentru că experienţa de preşedinte al Consiliului judeţean mi-a dat posibilitatea să cunosc problemele cu care se confruntă fiecare comunitate, indiferent de dimensiune. Mulţi mi-au spus atunci că e o nebunie şi că nu voi reuşi. Azi, rezultatele vorbesc de la sine. Începând de astăzi primarii au însă un nou instrument - Fondul de Dezvoltare şi Investiţii.

Românii merită să aibă aproape de casă şcoli, grădiniţe, creşe, spitale, dispensare, clinici medicale. Fiecare localitate poate avea drumuri asfaltate, apă curentă şi canalizare, reţea de electricitate şi gaze naturale. Sunt bani şi pentru locuinţe sociale pentru tineri sau pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic, cămine culturale şi lăcaşuri de cult. 

Ţine numai de primar să vină cu doar două documente la Bucureşti şi banii merg la comunitate, pentru oameni. 

Punem la dispoziţia primăriilor, asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, universitatilor 10 miliarde de euro pentru a oferi cetăţenilor o viaţă mai bună. 

Noi ne dorim o Românie puternică, bogată şi respectată. Aşa cum am promis, creştem România şi aducem bunăstare românilor!”, a scris Dragnea, joi dimineaţă, pe pagina sa de Facebook.

Comisia de Prognoză împrumută primele 300 de milioane de lei de la MFP

Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, care în teorie este de 10 miliarde euro, urmează să primească primii bani de la stat, conform unui proiect al Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP).

Potrivit acestuia, CNSP - instituţia care se va ocupa de Fondul de Dezvoltare şi Investiţii – va împrumuta 300 milioane lei de la Ministerul Finanţelor, pe o perioadă de 5 ani, la o dobândă de 1% pe an. 

Conform notei de fundamentare, rambursarea împrumutului se efectuează integral de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză din sumele prevăzute cu această destinaţie în bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză. 

"Dobânda de 1% pe an se calculează pe fiecare an calendaristic, la soldul împrumutului, începând cu data tragerii şi este plătită de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, din sumele prevăzute cu această destinaţie în bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoza, în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării acesteia de catre Ministerul Finanţelor Publice. Pentru neplata la termen a împrumutului se calculează odobândăde 0,02% pentru fiecare zi de întârziere, până la data stingerii obligaţie", se arată în proiectul supus dezbaterii publice pe site-ul CNSP.

Beneficiarii îşi vor plăti propriile contribuţii în 20 de ani

Beneficiarii precum unităţile sau subdiviziunile administrativ-teritoriale şi asociaţiile de dezvoltare intercomunitară prin unităţile administrativ-teritoriale componente au obligaţia de a restitui anual, pe o perioadă fixă de 20 de ani, o sumă reprezentând contribuţia proprie la proiect, calculată ca diferenţă între nivelul maxim al datoriei publice locale şi serviciul datoriei publice locale anuale, dar nu mai mult decât valoarea finanţată. 

Sumele rambursate de beneficiari aferente fiecărui an se virează la bugetul de stat până la finele primului trimestru al anului următor. 

Calculul sumei datorate se efectuează de către beneficiar şi se verifică de către structuri din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală sau Ministerului Finanţelor Publice, desemnate prin ordin al ministrului finanţelor publice.

Universităţile au obligaţia de a restitui anual 2,5% din valoarea finanţării, pe o perioadă fixă de 20 de ani, reprezentând contribuţia proprie la proiect. Sumele rambursate de beneficiari aferente fiecărui an se virează la bugetul de stat până la finele primului trimestru al anului următor. Calculul sumei datorate se efectuează de către beneficiar şi se verifică de către structuri din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală sau Ministerului Finanţelor Publice, desemnate prin ordin al ministrului finanţelor publice.

Diferenţa rezultată dintre valoarea grantului şi sumele achitate, la finalul perioadei de 20 de ani, reprezintă cheltuiala definitivă a bugetului de stat şi nu se mai datorează de către beneficiar. 

Conform proiectului de înfiinţare, fondul se utilizează pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare, care cuprind investiţii sau lucrări de întreţinere şi reparaţii curente, ale unităţiilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, precum şi ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite