Croitoru, BNR: Creditarea rămâne scăzută în România, deşi împrumuturile noi tind să se reia

Croitoru, BNR: Creditarea rămâne scăzută în România, deşi împrumuturile noi tind să se reia

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, spune că o serie de cercetări realizate la nivel mondial arată că, în ţările emergente, creşterea economică poate fi reluată pe baza economiilor realizate de companii şi nu pe baza creditării FOTO Adevărul

România se află încă în faza post-criză, în care creditarea rămâne redusă, deşi împrumuturile noi au început să crească, acesta fiind un comportament specific oricărei economii care a trecut printr-o criză, susţine Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR).

Ştiri pe aceeaşi temă

„Creditare a scăzut foarte mult. Nu este un comportament românesc. Este un comportament pe care l-am constatat în toate economiile, fie emergente, fie dezvoltate. De câte ori este un boom într-o economie emergentă, urmează o criză profundă. După ce are loc spargerea unei astfel de bule, urmează ani buni în care creditarea rămâne foarte joasă, deşi producţia se reia“, a explicat Croitoru, în cadrul unei conferinţe de specialitate, citat de Agerpres.
 
El a amintit o serie de cercetări realizate la nivel mondial din care reiese faptul că, în ţările emergente, creşterea economică poate fi reluată pe baza economiilor realizate de companii şi nu pe baza creditării. 
 
„Creşterea economică poate să se reia pentru că firmele au resursele lor, fac economisiri, pe care, dacă sectorul public nu se restructurează, vine Guvernul şi le ia prin impozite şi le plăteşte unde nu trebuie. Şi la noi se întâmplă asta de 25 de ani. Dar creditarea rămâne în continuare scăzută şi noi suntem încă în această fază, deşi creditele noi tind să dea semne că se reiau“, a mai spus Croitoru.
 
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, semnala săptămâna trecută că se resimte o expansiune clară a creditului în monedă naţională arătând, însă, că finanţarea economiei reale, în special a IMM-urilor, nu este mulţumitoare.
 
Potrivit datelor Băncii Naţionale a României, soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a scăzut în septembrie 2014 cu 0,2% (0,3% în termeni reali) faţă de luna precedentă, până la nivelul de 213,069 miliarde lei.Mai puteţi citi: 

 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările