Aveţi o firmă de IT? Puteţi face rost de două milioane de euro de la UE pentru ea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
dezvoltatorii de proiecte multimedia pot primi între 200.000 şi 2două milioane de euro
dezvoltatorii de proiecte multimedia pot primi între 200.000 şi 2două milioane de euro

Fondul European de Investiţii (FEI), instituţia UE specializată în finanţarea IMM-urilor, a alocat prin iniţiativa JEREMIE 10 milioane de euro fondului de investiţii Catalyst România. Acesta este începutul unui proiect prin care tinerii întreprinzători din România pot primi finanţări de 200.000 până la două milioane de euro pentru afacerile lor din domenii de vârf precum IT&C, multimedia, tehnologie şi comunicaţii.

„Administrat de către o echipă locală a 3TS Capital Partners şi cu un capital-ţintă de 30 de milioane de euro, Catalyst va finanţa, cu investiţii cuprinse între 200.000 EUR şi două milioane de euro, IMM-uri româneşti care activează în special în domeniile tehnologie, internet, media, comunicaţii şi servicii.  Catalyst va furniza atât expertiză de afaceri, cât şi finanţarea necesară pentru a sprijini creşterea şi dezvoltarea IMM-urilor active în zona de inovaţie“, se arată într-un comunicat al fondului.

Cine a selectat partenerul din România

JEREMIE este o iniţiativă de sprijinire a accesului la finanţare al întreprinderilor mici şi mijlocii, prin instrumente financiare finanţate din fondurile structurale alocate statelor membre. În România, iniţiativa JEREMIE este finanţată prin Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice“ 2007-2013.
Selecţia partenerilor care implementează instrumentele financiare dezvoltate prin JEREMIE este realizată de către FEI în urma evaluărilor solicitărilor primite ca răspuns la Apelul pentru Expresii de Interes.

Ce firme pot primi bani

Fondul Catalyst vizează companii din domeniul TMT (tehnologie, media, telecom): software şi soluţii de software, hardware, business process outsourcing (BPO), media electronică, soluţii digitale, servicii de media şi marketing, servicii care folosesc noile tehnologii, operatori wireless şi wireline, operatori software, hardware şi servicii de telecomunicaţii.
Pe lângă acces la capital, Catalyst sprijină companiile finanţate ca investitor activ, la nivel de strategie şi planificare, extindere şi acces la experţi, prin întărirea echipei de management, precum şi prin asistenţă pentru finanţări ulterioare. Durata de viaţă a fondului este de 10 ani, cu o perioadă de investiţii de 2-5 ani pentru companiile vizate.

Cum lucrează

JEREMIE  reprezintă un nou mod de a valorifica resursele financiare comunitare în beneficiul IMM-urilor. Iniţiativa asigură acces la finanţare, susţinând evoluţia unui „ecosistem“ de investiţii adresat afacerilor în dezvoltare din România.
De asemenea, „JEREMIE angajează participarea partenerilor privaţi care deţin infrastructura şi competenţele de a răspunde nevoilor de capital şi expertiză în afaceri ale întreprinzătorilor“, a declarat Hubert Cottogni, Head of Regional Business Development din cadrul FEI.

E nevoie de un model solid de afaceri

„Prin Catalyst urmărim să contribuim la creşterea acelor companii care au un model solid de afaceri şi care pot deveni fie campioni locali pe piaţa din România, fie jucători globali care îşi comercializează produsele şi serviciile pe piaţa internaţională“, a declarat Mihai Sfinţescu, Team Leader al Catalyst România.

Despre JEREMIE

JEREMIE („Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises“ sau „Resurse europene comune pentru întreprinderi de la micro la medii“) este o inţiativă comună a Direcţiei Generale Politici Regionale a Comisiei Europene şi a Grupului Băncii Europene de Investiţii (din care face parte Fondul European de Investiţii). Are ca obiectiv îmbunătăţirea accesului la finanţare pentru IMM-urile din Uniunea Europeană, în cadrul perioadei de programare a Fondurilor Structurale 2007-2013.

În România, Fondul de participare JEREMIE este finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul Programului Operaţional Sectorial de Creştere a Competitivităţii Economice, Axa Prioritară 1 „Un sistem inovativ şi eco-eficient de producţie“ - Domeniul Major de Intervenţie 1.2. „Accesul la finanţare pentru IMM-uri“.

Despre FEI

Principala misiune a FEI este de a susţine IMM-urile europene, sprijinind accesul acestora la finanţare. FEI dezvoltă instrumente de capital de risc, garantare şi microfinanţare specifice acestui segment de piaţă. În acest sens, FEI promovează obiectivele Uniunii Europene în sprijinul inovaţiei, cercetării şi dezvoltării, antreprenoriatului, creşterii şi creării de locuri de muncă.
Investiţiile totale nete ale FEI în fonduri de capital de risc şi private equity se ridicau la aproape 6 miliarde de euro la sfârşitul anului 2011. Cu participaţii în peste 370 de fonduri, FEI este principalul jucător european pe segmentul capitalului de risc, având în vedere amploarea şi gama largă a investiţiilor sale, în special în segmentele high-tech şi early-stage.
Garanţiile angajate de FEI totalizau, la sfârşitul anului 2011, 4,4 miliarde de euro în peste 220 de operaţiuni, poziţionând Fondul ca jucător european major în domeniul garanţiilor pentru IMM-uri. Mai multe informaţii despre FEI sunt disponibile pe site-ul www.eif.org.

Despre 3TS Capital Partners

3TS Capital partners este o firmă de prim rang de private equity şi venture capital în Europa Centrală şi de Est, cu operaţiuni în toată regiunea prin birourile din Bucureşti, Budapesta, Praga, Viena şi Varşovia.
3TS urmăreşte cu precădere proiecte de investiţii în capital de expansiune şi achiziţii secundare în sectoare economice cu creştere mare, inclusiv tehnologie şi telecom, media şi marketing, servicii şi bunuri de consum, energie şi mediu.
3TS este interesat în principal să asigure capital de creştere companiilor care pot deveni lideri regionali sau jucători globali.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite