Agenţia Română de Antreprenoriat, un proiect care le va da tinerilor 20.000 de euro pentru a se lansa în afaceri

Agenţia Română de Antreprenoriat, un proiect care le va da tinerilor 20.000 de euro pentru a se lansa în afaceri

Potenţialul inovator al tinerilor va fi susţinut financiar prin noua agenţie

Iniţiatorii programului „Start-up România“, care îşi propun să-i sprijine cu idei, cu bani şi cu relaţii pe tinerii antreprenori, anunţă că, pentru a putea deveni funcţional proiectul, va trebui să creăm o agenţie guvernamentală pentru antreprenoriat. Statul român ar oferi câte 20.000 de euro pentru şase luni tinerilor antreprenori, pentru a aceştia să-şi dezvolte ideile de afaceri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conform rapoartelor Comisiei de munca si afaceri sociale din Parlamentul European, consecinţele crizei economice şi şomajul se reflectă mai ales în rândul tinerilor.

La nivel naţional, în România, situaţia este la fel de dificilă, rata şomajului în rândul tinerilor fiind de patru ori mai mare decat şomajul populaţiei adulte; şomajul în randul tinerilor între 15 si 24 de ani a crescut în ultimii patru ani până la 23%.

Barierele la angajare au devenit mai înalte, iar riscul de respingere a unei persoane cu mai puţină experienţă în muncă este semnificativ mai mare în condiţiile în care firmele preferă angajaţi cu experienţă în locul celor noi, care reprezintă o creştere de cost.

Problema cu privire la locurile de muncă este că sunt o mulţime de joburi plătite cu doar 200 de euro pe lună (aproape de limita minimului pe economie), ceea ce nu are nicio legătură cu vreun standard european, iar provocarea noastră cea mai mare este să existe destule oportunităţi pentru tineri de a câştiga 1.000 de euro pe lună, ca ei să ajungă cât mai repede la convergenţa cu modelul economic şi de civilizaţie occidental“, argumentează iniţiatorii.

Cum va funcţiona programul

Concret, tinerii antreprenori vor intra într-un program intensiv de şase luni care va presupune participarea la sesiuni de mentoring cu oameni de afaceri autohtoni şi străini, evenimente în plan local (târguri de start-up-uri, prezentări în cadrul unor universităţi) sau întâlniri de dezvoltare şi testare a proiectelor lor (hackaton).

La finalul acestor şase luni, tinerii vor avea un proiect de start-up funcţional, o reţea de cunoştinţe atât printre tineri ca ei, cât şi printre oameni de afaceri cu experienţă, şi vor identifica posibili investitori pentru proiectele lor.

Ce propunem este desfăşurarea unui program pilot cu 1.000 de tineri antreprenori români. Programul-pilot se va desfăşura şi cu participarea unor oameni de afaceri şi experţi care au participat şi au pus pe picioare proiectele similare din Chile, Argentina sau Brazilia, unde astfel de iniţiative au avut rezultate remarcabile“, ne mai explică iniţiatorii.

Principalul promotor al programului este Asociaţia Romanian Business Accelerator, condusă de Marian Duşan. El ne-a comunicat argumentele şi beneficiile unui astfel de program, dintre care amitnim:
** Combate problemele majore printre tineri, cum sunt şomajul şi perspectivele reduse;
** A fost o mare reuşită, în ţări ca Chile, Brazilia sau Israel;
** „Start-up Romania” nu înseamnă doar cei 50.000 de tineri care vor fi direct implicaţi în proiect, ci va însemna peste 40 de mari oraşe din România ce vor intra în proiect şi o răspândire a ideilor şi network-ului create de proiect pentru o întreagă generaţie de tineri
** Va conecta tinerii antreprenori din România cu tineri antreprenori din Europa şi din lume.
** Poate fi cel mai amplu şi îndrăzneţ program adresat tinerilor din ultimii 23 de ani;
** Consolidează dialogul cu tinerii, având adresare directă către un public activ care este vector şi formator de opinie
** Modifică dezbaterea publică pe tema şomajului, dinspre reactiv spre proactiv.

Mai mult decat atât, avem fonduri europene de 7,4 miliarde de euro destinate dezvoltării rurale pentru perioada 2014-2020, cu care putem finanţa o mare parte din afacerile viitorilor antreprenori. Altfel, în lipsa acestui program sau a altuia similar, fondurile respective se vor pierde în marea majoritate, ca şi până acum“, ne-a mai spus promotorul programului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările