ANRE: Gazele pentru populaţie nu se vor scumpi de la 1 aprilie 2017, importurile vor avea acelaşi preţ ca şi gazele interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gigantul rus Gazprom este forţat să dea mai ieftin gazul din cauza ieftinirii petrolului, grupul legând preţul "aurului albastru" de cel al petrolului printr-o formulă   FOTO 123RF
Gigantul rus Gazprom este forţat să dea mai ieftin gazul din cauza ieftinirii petrolului, grupul legând preţul "aurului albastru" de cel al petrolului printr-o formulă   FOTO 123RF

Preţul gazelor naturale de producţie internă şi cel al gazelor de import vor fi convergente la 1 aprilie 2017, astfel încât tarifele plătite de populaţie nu vor creşte, a declarat, marţi, Emil Calotă, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

„Din calculele noastre estimăm că la 1 aprilie 2017 vom avea convergenţa preţurilor la gazele naturale (de producţie internă şi de import — n.r.). Aceasta înseamnă că nu vor mai fi preţuri diferite şi nu va creşte preţul pentru populaţie“, a declarat Calotă, potrivit Agerpres.ro.

Acesta a amintit că, în prezent, preţul gazelor pentru populaţie a fost îngheţat la 60 de lei pe MWh. „Convergenţa celor două preţuri va determina modificări de politici pentru producătorii de energie pe bază de gaze din România“, a adăugat Calotă.

Guvernul a aprobat, în luna iunie, o ordonanţă de urgenţă prin care preţul plătit de populaţie a fost îngheţat la nivelul de 60 de lei pe MWh în perioada 1 iulie 2016 — 31 martie 2017, iar calendarul de liberalizare a fost suspendat pe această perioadă.

Anterior, calendarul de liberalizare a pieţei gazelor prevedea câte o majorare de 6 lei pe MWh la 1 iulie 2016 şi 1 iulie 2017, urmând ca, în 2018, calendarul să fie rediscutat.

Mai ieftin din import decât din depozite

Totuşi, la mijlocul lunii mai, Niculae Havrileţ - şeful ANRE - a cerut Guvernului abrogarea calendarului, întrucât o majorare a preţului de 10% de la 1 iulie ar fi însemnat ca preţul reglementat să devină mai mare decât cel de pe piaţa liberă, care era de circa 63 de lei pe MWh.

De asemenea, la mijlocul lunii iunie, Havrileţ a arătat că gazele de import vor avea la iarnă un preţ cu 20% mai mic decât cele din producţia internă înmagazinată, astfel că s-ar putea ajunge la situaţia în care vom prefera să importăm peste 30% din consum şi să nu mai utilizăm gaze din depozite.

„Războiul gazelor“, bun pentru popor

Gazele de import s-au ieftinit puternic după scăderea preţului petrolului pe bursele mondiale de mărfuri de la 115 dolari pe baril în 2014 la valori situate în jurul a 50 de dolari. Gigantul Gazprom leagă preţul gazelor de cel al ţiţeiului printr-o formulă, astfel că a fost forţat să reducă preţurile. Concomitent, Europa îşi diversifică sursele şi atrage mai mult gaz natural lichefiat prin terminale instalate în zone maritime, astfel că Gazprom este fortaţă să reducă preţurile. În fine, producătorii americani de gaze de şist urmează să exporte gaze în Europa, ceea ce pune o presiune şi mai mare pe producătorii locali.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite