Producătorii de gaze, obligaţi să vândă pe bursă cantităţile destinate consumului populaţiei. Liber la exporturi din partea Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gazele naturale destinate consumului populaţiei vor fi cumpărate transparent, pe bursele de mărfuri, astfel încât consumatorii să ştie preţul exact
Gazele naturale destinate consumului populaţiei vor fi cumpărate transparent, pe bursele de mărfuri, astfel încât consumatorii să ştie preţul exact

Producătorii şi furnizorii de gaze naturale vor fi obligaţi să vândă pe bursele de specialitate cantităţile de gaze pe care le comercializează populaţiei, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă care modifică legea energiei şi a gazelor naturale, adoptată miercuri de către Guvern.

În proiectul iniţial se prevedea şi un procent minim care trebuie tranzacţionat pe pieţele centralizate, respectiv de 40%, însă Executivul a renunţat la menţionarea unui procent minim în textul legii. Acesta va fi adoptat în luna octombrie prin Hotărâre de Guvern, au declarat surse pentru „Adevărul“, după ce Ministerul Economiei a obiectat faţă de impunerea unui procent în lege. Argumentul a fost că acest procent poate varia anual, astfel că ar trebui modificată legea energiei şi a gazelor an de an, astfel că, din punct de vedere tehnic, este mult mai uşor de reglementar prin Hotărâre de Guvern, aşa cum s-a procedat şi în cazul calendarului de liberalizare a preţurilor.

„Ordonanţa de Urgenţă reglementează obligaţia furnizorilor de a achiziţiona gazele naturale pe care le furnizează clienţilor casnici, în condiţii de eficienţă economică, pe baza unor proceduri care să asigure caracterul transparent al procesului de achiziţie al gazelor naturale şi, în acelaşi timp, tratamentul egal şi nediscriminatoriu al persoanelor care participă la procedura de achiziţie a gazelor naturale, în calitate de ofertanţi“, se arată într-un comunicat al Executivului.

Undă verde pentru exporturi

Concomitent, din legea energiei au fost eliminate o serie de texte care blocau exportul gazelor. Din cauza acestora, România a fost acţionată de către Comisia Europeană pentru încălcarea Tratatului UE. România nu poate exporta, însă, decât cantităţi reduse de gaze naturale, din cauza diferenţelor tehnice cu sistemele ţărilor vecine. 

Principalii producători de gaze din România sunt Romgaz şi Petrom, în vreme ce principalii furnizori sunt E.ON şi ENGIE, alături de WIEE, un importator controlat indirect de către gigantul rus Gazprom.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite