Factura la utilităţi ne va costa în această iarnă 2,3 miliarde de lei în total

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Energiei a stabilit necesarul de combustibili pentru trecerea cu bine a sezonului rece
Ministerul Energiei a stabilit necesarul de combustibili pentru trecerea cu bine a sezonului rece

Costurile necesare achiziţiei combustibililor pentru asigurarea energiei electrice şi termice în sezonul rece vor ajunge la 2,322 miliarde de lei, potrivit unui proiect privind Programul de iarnă în domeniul energetic pentru asigurarea funcţionării în condiţii de siguranţă şi stabilitate a Sistemului Electroenergetic Naţional în perioada 1 octombrie 2016 - 31 martie 2017, elaborat de Ministerul Energiei, scrie Agerpres.ro.

Din totalul la nivel naţional, 1,886 miliarde de lei reprezintă costurile pentru producătorii de energie electrică şi termică aflaţi sub autoritatea Ministerului Energiei şi 436 milioane de lei pentru cei administraţi de consiliile judeţene şi locale, mai arată sursa citată.

În plus, sunt prevăzute investiţii totale de 257 de milioane de lei pentru reparaţii, necesare pentru iarna 2016-2017, din care 195,4 milioane de lei pentru operatorii aflaţi sub autoritatea Ministerului Energiei şi 61,8 milioane de lei pentru cei din subordinea autorităţilor locale.

„Documentul a fost întocmit pe baza evoluţiei consumului realizat în anii anteriori, a analizării prognozelor realizate de Comisia Naţională de Prognoză şi Dispecerul Energetic Naţional, avându-se în vedere dimensionarea corespunzătoare şi, în acelaşi timp, necesară a stocurilor de combustibili şi a volumelor de apă în marile lacuri de acumulare, la data de 15 noiembrie 2016“, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.

În ceea ce priveşte energia electrică, pentru perioada 15 noiembrie 2016 — 15 martie 2017, Comisia Naţională de Prognoză a prevăzut o creştere a consumului cu 5,9%, iar Dispecerul Energetic Naţional a estimat o majorare a acestuia cu o medie de 2,8%, faţă de realizările perioadei similare a anului trecut.

„În aceste condiţii şi, totodată, ţinând cont de evoluţia consumului din perioada 1 ianuarie — 1 septembrie a.c., estimarea de creştere luată în calcul este de + 2,8% faţă de realizările perioadei similare a anului trecut“, spun reprezentanţii Ministerului Energiei.

În cazul energiei termice, estimările primite din partea centralelor care furnizează agent termic populaţiei, producători de energie electrică în cogenerare, acoperă un consum mediu de energie termică de 7,63 milioane de gigacalorii.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite